Градска художествена галерия-Пловдив и Посолството на Израел в София Ви канят на изложба фотография „Вечна вяра: Православието в Светите земи“

Официалното откриване е на 15 юли, петък, от 18.00 часа, в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ № 15, Втори етаж.

Проектът е дело на израелския фотограф г-жа Дафна Тал, а осъществяването му става под ръководството на д-р Нисан Н. Перез, консултант и куратор, вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив.

„Вечна вяра: Православието в Светите земи“ се ражда от 2013 до 2015 г. в резултат от сътрудничеството на Дафна Тал с Руската и Гръцката православни църкви. 

„Двадесет века по-късно различни черкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. В поредицата от изключителни фотографии Дафна Тал улавя с необикновена точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието – е уловен и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места“, отбелязва кураторът на проекта д-р Нисан Н. Перез. 

Според д-р Перез уникалните фотографски документи не само отварят прозорец към този плътно затворен свят, но и отдават заслуженото на силата на вечната вяра на православието в неговата естествена среда: Йерусалим и Светите земи – вечният дом на християнството и неговото начало.

Пловдивската общественост ще може да види /15-31 юли/  тази забележителна изложба, съставена от 38 художествени фотографии, отразяващи непреходността на православието от зараждането му по Светите земи до днес. 

Фотограф: Дафна Тал

Дафна Тал е родена в Израел. Живее и работи в Йерусалим като професионален фотограф, специализирайки в артистични и документални проекти. Започва професионалната си кариера след като се дипломира от Училището към Международния център по фотография в Ню Йорк през 2006 г. След дипломирането си тя получава и Европейска диплома за културен проектен мениджмънт от Асоциацията Марсел Хиктер във Финландия, Кипър и Гърция (2009 г.)

Представеният проект „Вечна вяра: Православието в светите земи“ е осъществен между 2013 г. и 2015 г. в резултат на тясно сътрудничество на автора с Руската и с Гръцката православна църква. 

За връзка: www.dafnatal.com

Куратор: Д-р Нисан Н. Перез

Исторически фотограф, консултант и куратор. Роден в Истанбул, Турция. Имигрира в Израел през 1967 г. Учи психология, философия и история на изкуството в Университета Хибру в Йерусалим и специализира в университета в Брайтън, Великобритания.

В момента е вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив. Освен това работи като независим съветник и куратор. Преди това заема позицията на старши куратор в Музея на Израел в Йерусалим за период от 37 години, където създава и развива отдела по фотография, където днес се съхраняват повече от 120 000 фотографии. Ръководител е на повече от 180 изложби в Израел и по света. Публикува голям брой книги, каталози и статии. Преподава и води семинари на бъдещите магистри в академията по изкуство и дизайн „Безалел“ в Йерусалим, както и в Хибру университета в Йерусалим, университета „Бен Гурион“ в Негев, Беер Шева и в Политехническия университет във Валенсия, Испания.  

Преди работата си в музея дълги години е професионален фотограф, специализиращ в рекламата и връзките с обществеността, като отделя време и на личните си фотографски проекти.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…