Коронната й роля е тази на принцеса Турандот, която изпълнява в редица държави по света, включително и в продуцкията на Арена Ди Верона

В Пловдив пристигна звездното сопрано Лила Лий (Корея) за участие в постановката „Турандот” на 15 юли на Античен театър в рамките на Opera Open 2016.  На сцената ще й партнира световноизвестния тенор Камен Чанев, а диригент ще бъде маестро Найден Тодоров.

Лила Лий завършва Консерваторията в Милано, а от 2004 учи с известния бас Боналдо Джайоти, при когото променя тоналността на гласа си от мецосопрано в сопранo. В репертоара си включва партиите на Абигейл от „Набуко”, Аида,  Мими от „Бохеми”, Тоска и др. Коронната й роля е тази на принцеса Турандот, която изпълнява в редица държави по света, включително и в продуцкията на Арена Ди Верона за операта в Оман на режисьора от Франко Дзефирели.

Постановката на доц. Нина Найденова пренеся зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този който опита без да успее, ще се прости с живота си.

Думата „Турандот” има персийски произход и означава „дъщерята на Туран”. Туран е област в Централна Азия, влизала някога в рамките на Персийската империя.  Историята за Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен„ Хиляда и един дни”, или „Hezar-o-yek-shab”, преведена през 1722-а от Франсоа Пети дьо ла Кроа. Този сборник всъщност е другата част на добре познатите „Хиляда и една нощи”. Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на дьо Ла Кроа, а фабулата й е обусловена от класическото триединство пространство, време и действие.

Билети за „Турандот” с Лила Лий и Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината, в Мол Пловдив и онлайн в eventim.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…