Фестивалът Electric Orpheus, който  ще се проведе между 12-ти и 14-ти август в сърцето на град Пловдив, включва в богатата си програма изключително интересна електронна част с актуални артисти от световната и българска сцена. Гостите на фестивала са от различни точки на земното кълбо и се събират в града под тепетата за тридневен празник на изкуството. 

Артистичната електронна програма предлага стилово разнообразие, което в комбинация с различните, прецизно подбрани градски локации, гарантира динамично фестивално преживяване от обедните часове до късна вечер в три поредни дни. Сцени на тепе и в парк, клубни локации, електронни актове на живо и диджей сетове в спектър афро, етно, фънк, итало, електро, амбиент, хаус и техно ще понесат гостите на фестивала в неспирен танцувален вихър.

Акцентите в електронната програма са много и разнообразни, а на първо място разбира се е хедлайнера на фестивала Peaches, която от 20 години създава непродражаема електроника, а наскоро един от корифеите в жанра, Жан Мишел Жар й посвети специално парче в последния си албум. Peaches ще е на главната фестивална сцена в неделя, на 14 август.

Следващото силно открояващо се име е Aérea Negrot от Венецуела, чийто своеобразен музикален почерк при съчетаването на техно и хаус ритми и абстрактен поп й определя собствена ниша в съвременната танцувална музика. Като вокал на проекта Hercules and Love Affair или солов акт, тя е водеща фигура и постоянно присъствие не само в емблематичните клубове в любимия й Берлин, но и на световната електронна сцена. Aérea Negrot ще направи два отделни акта на фестивала - лайв изпълнение в Петък, 12 август и специален късен диджей сет в събота, 13 август.

От Белгия гостуват Brussels Pony Club и топ продуцентът DkA, който ще пусне безкрайни техно пипала дълбоко в нощта на 12 август, петък.

Друг интересен акцент в програмата на фестивала идва от сцената в Лондон -  артистичната, скандална и необуздана Gaff-E. Електронен сет на живо и с вокали, съчетаващ средиземноморска мистика със сурови бийтове и мощни синт линии ще видим в събота, на 13 август.

Electric Orpheus не може да подмине и Берлин - една от най-горещите в света електронни сцени. spAceLex, продуцент от берлинския лейбъл Mond Musik и съосновател на Frisbee Records, чиято музика заема широк спектър от космическо диско и синт-уейв до lo-fi поп, ще направи диджей сет, а заедно с Andrea Noce от Италия ще представят общия си електронен проект на живо. От Берлин се включват и бурните дами Snow (Snövit Hedstierna) и Purita D, които ще ни залеят с подобаваща доза хаус и техно. Също от Берлин пристига и André Pahl, известен с наговите Сафари миксове - необятни пътувания през забравени пустини е далечни галактики.

От Хамбург, Германия пристига и електронния дует на живо Fumus & Nebula, които ще видим в петък, а в събота ни очаква още едно немско участие от kai_fx, който е резидент в Klangkulisse и е известен с минималистичното си звучене и дълбочина.

От Осака, Япония гостува Mori Ra, който прави интензивно фестивално турне това лято в Европа и любителите на автентичното звучене от 70-те и 80-те ще са в екстаз от неговите синт-фънк-диско сглобки от неиздавани и покрити с прах оригинали, които Mori открива и преработва за наше удоволствие.

Българското участие в електронна програма на фестивала ще бъде не по-малко вълнуващо. На сцената ще излезнат Emil Doesn’t Drive и Clipper, част от DJ тройката Disco Comrades, Aki Vanderlay, както и електронно-акустичното дуо на Тодор Жичков и Александър Бийтенберг, част от българския лейбъл Big Banda.

Българската техно сцена пък ще бъде представена от експерименталното техно-визуално дуо RoboKnob, които залагат на безкомпромисно електронно звучене на живо с машини. RoboKnob ще участват също с два акта, които представят работата им: проектът Triac и чистото дуо. Тях ще видим в два последователни дни, петък и събота.

Електронната програма на фестивала Electric Orpheus включва още изпълнения от Vladimir Ivkovich (Германия), Sasha Mambo (Франция), Visitor Q (България) и много други радетели на качествения електронен звук в широк спектър.

Билетите за Еlectric Orpheus са на цена от 60 лева за пълната тридневна програма и са в продажба в системата на Тикетлоджик БГ: https://electricorpheus.ticketlogic.bg/electric­orpheus­festival­bg/28557, а повече информация за фестивала можете да откриете на официалния сайт: http://electricorpheus.com/, както и в събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/806252352810079/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…