За 22 път събитието ще се проведе на Античния театър

С незабравима феерия от цвят и ритми, танцьори от 6 държави ще представят красотата и уникалността на фолклора си пред пловдивската публика и гостите на града

Събитието, превърнало се в традиция за културния живот на Пловдив е истински дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът  е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми. Едни от най-добрите фолклорни, музикални и танцови ансамбли пропътуват хиляди километри, за да покажат красотата и уникалността на фолклора на своята държава пред пловдивската публика и гостите на града, на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

В изданието тази година, което ще се проведе от 1 до 5 август, в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от Гърция, Италия, Мексико, Румъния, Сърбия и Унгария. За съжаление, групата от Грузия, която бе заявила участие няма да успее да се включи,  независимо от огромното желание на танцьори и хореографи поради затруднения, свързани с ограничения във визовия режим, в следствие на обстановката в съседна Турция и региона.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

От българска страна в програмата на фестивала ще се включат  ФА „Тракия“, Формация „Елика“ и танцови  състави, участвали в  надиграването „Хопни ми-тропни ми“. На 4 август ще посрещнем танцьорите от Фолклорна асоциация „Каракачани – Тракия“ от съседна Гърция, специални гости на фестивала, които пристигат само за един ден – за концерта на Античния театър.

Символичен домакин на 22-то издание на Международния фолклорен фестивал Пловдив – 2016 от българска страна е Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Румъния, Гърция и Сърбия ще изнесат на 2 август представления в град Асеновград, а на следващия ден - 3 август, танцьорите от  Унгария ще гастролират в гр. Хисар.

Екипът на община Пловдив, работещ по фестивала е организирал богата паралелна, културна програма, която включва обиколка на забележителностите на Пловдив – Европейска столица на културата -2019, както и на важни обекти в региона. Международният фолклорен фестивал отново ще привлече зрители от всички краища на България, а туроператори от цялата страна са включили събитието в програмата на своите чуждестранни гости. Очаква се, по традиция Античният театър да бъде пълен по време на всички фестивални вечери, а зрителският интерес да е голям.

22-ият Международен фолклорен фестивал  Пловдив – 2016 ще бъде открит от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив - Амелия Гешева. Церемонията по откриването е  на 1 август,  от 20 часа, на Античния театър.  На същата сцена, в последната вечер - 5 август, от 20 часа ще се състои  Гала -концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

П Р О Г Р А М А

(1-5 август 2016)

1 август, понеделник

17.30  Дефиле от дом „Левски” до пл.”Стефан  Стамболов”

18.30  Концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов” с участието на ФА „Тракия“ и колективите от:  Гърция, Италия, Мексико, Румъния, Сърбия, Унгария

20.00 ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ на XXII Международен фолклорен фестивал - Пловдив, 2016 – Античен театър

02 август, вторник

17.30 Дефиле от  дом ”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов”

20.00 Концерт на Античен театър с участието на колективи от: Италия, Мексико, Унгария и Формация „Елика“

19.00 Дефиле и концерт в гр. Асеновград  на колективи от: Румъния, Гърция и Сърбия

3 август, сряда

17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов”

19.30 Дефиле и концерт в гр. Хисаря  на колективи от: Унгария

 20.00 Концерт на Античен театър на ФА „Тракия“ и колективи от: Гърция, Италия, Румъния, Сърбия               

4 август, четвъртък

17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Ст.Стамболов”

20.00 Концерт на  Античен Театър с участието на колективи от: Италия, Мексико, Фолклорна асоциация „Каракачани –Тракия“, Гърция, Унгария и танцови състави от фестивала „Хопни ми-тропни ми“

5 август, петък

17.30 Дефиле от  дом „Левски” и концерт на Открита сцена на пл.”Стефан Стамболов” с участието на ФА „Тракия“ и колективи от:  Гърция, Италия, Мексико, Румъния,  Сърбия, Унгария

20.00 ГАЛА- КОНЦЕРТ И ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ЗАКРИВАНЕ на XXII

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…