Панаирът ще се проведе от 22-ри до 25-ти септември на Малката главна

Участие в него ще  вземат около 50 български майстори – занаятчии, майстор от Сърбия и Сдружение  „Храната на Пловдив”    

Ще бъдат представени  и демонстрирани над 20 занаята: худ. обработка на дърво и дърворезба - ,тъкане колани на кори, гравиране върху кожа, тъкачество -, плъстене -, грънчарство - , ножарство - , стъклопис -, свещарство -, сладкарство - , изработване на худ.керамика -,  изработване на накити -, изработване на кукли от текстил –, килимарство, изработване на художествени тъкани,металопластика, кошничарство, изработване на изделия от кожа, звънчарство и изработване на народни музикални инструменти. Гости на Панаира ще бъдат и младата смяна на нашите майстори занаятчии, децата от КЕРАМИЧНО АТЕЛИЕ на Комплекс за Социални Услуги „ОЛГА СКОБЕЛЕВА“.

Спазвайки традицията Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив  да поднася на жителите и гостите на Пловдив нови и интересни прояви.  Есенният панаир на занаятите ще бъде съпътстван от  Пленер по грънчарство който ще се проведе на ул. Райко Даскалов/ малката главна/ от 22 до 24 септември.

Грънчарството е един от най-древните занаяти в света. Траките, чиито поселения обхващали и българските земи, заменят ръчната изработка на керамика с грънчарско колело още през VII-VI в. пр.н.е. 

Грънчарството е единственият занаят при който се използват и четирите стихии:ЗЕМЯ глина от която се изработва изделието, ВОДА необходима, за да се замеси глината, ВЪЗДУХ, за да се изсуши и ОГЪН, за да се изпече глиненият съд.

В Пленера по грънчарство ще вземат участие шестима майстори грънчари от България: Ивайло Господинов от Димитровград, Даниела Горалова от Пловдив, Николай Йовков от Троян, Валентин Димитров от гр. Елена, Росица Занкова от с. Орешак, Десислава Владовска от с. Раданово Великотърновско , всички с дългогодишен опит в занаята. 

Пленерът ще стартира на 22 септември/четвъртък/  с представяне на участниците в надпреварата и обявяване  регламента на състезанието. Майсторите грънчари ще демонстрират своите умения в шест импровизирани работилници , разположени на ул. Райко Даскалов, пред БНБ.

За точното спазване на регламента и оценка на изработените предмети  ще следи жури от специалисти – етнографи и майстори. 

Най-добрият в надпреварата  ще получи парична награда.

На 22/ четвъртък/ в 17.30 от Регионален Етнографски музей Пловдив ще тръгне шествие , ще премине по ул. Съборна в Стария град до площад Римски стадион, където в 18часа официално ще се открие Панаирът на занаятите с изпълнение на танцова програма от Група за народни танци "Китка" - гр.Раковски .

За най-малките на 25 септември /неделя/ на Лапидариума в Стария град, от 10.00ч до 16.30ч.  ще бъдат отворени импровизирани занаятчийски работилнички, в които децата ще могат да творят.

Както по традиция Панаирът на занаятите ще завърши с майсторска вечер, на която ще се повеселим и ще се  връчат дипломи за участие в панаира и ще обяви победителят от надпреварата в пленера по грънчарство.

След приключване на Пленера по грънчарство изделията от надпреварата ще бъдат изложени в Галерия „ЗАНАЯТИ” .

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…