Експозицията, включваща творбите на 34 автори носи знаковото за града заглавие „Пловдив 2019“

Преди броени дни, Българският културен институт /БКИ/ в Берлин посрещна в своето галерийно пространство една впечатляваща изложба на Дружество на пловдивските художници, която носи знаковото за града заглавие „Пловдив 2019“.

Куратор на експозицията е Снежана Фурнаджиева - Председател на ДПХ.  За представянето в Германия бяха подбрани творбите на 34 пловдивски творци - едни от най-добрите и утвърдени автори на живопис и графика и интересни млади пловдивски художници, впечатляващи със своите търсения, техника и оригиналност в мисленето. 

„Аранжирана и подредена, изложбата предизвика искреното възхищение на сътрудниците на БКИ, които възкликнаха още преди откриването "Сякаш националната галерия е тук!". Всяка картина грееше със собствена светлина, без да задушава останалите. Бяхме посрещнати с изключителна топлина, внимание и грижа. Силно впечатление ни направи уважението, демонстрирано както от страна на целия екип на Българското посолство и Н.Пр. посланика, така и от присъствието на Председателя на парламентарната комисия по Култура и медии Вежди Рашидов и екип. Немските художници и почитатели на изкуството препълниха залата и  демонстрираха  изключителен интерес към изложбата и към бъдещи проекти и планове за съвместна дейност“, разказа Снежана Фурнаджиева след завръщането си.

По време на официалното откриване, съчетавайки ролята си на куратор, но и на Председател на най-старата творческа гилдия в Южна България, Фурнаджиева представи на домакините и гостите един от най-старите и живи градове - Пловдив, цивилизациите и културата, оформили духа на хилядолетния град. Тя разказа и за Пловдив - Европейската столица на културата 2019г. и нейната запазена „визитната картичка“ - пловдивските художници, прославили града по света.

„Изкуството е най-стабилен и искрен мост между народите. Представих изложбата и посланията на пловдивските творци. На фона на приятна музика, изложбата се откри тържествено със суперлативи за качествата ѝ от директора на БКИ и обстоен професионален анализ  за художествените ѝ достойнства от изкуствовед, сътрудник към БКИ, който дълги години е работил и в Националната галерия в София“, разказа още Снежана Фурнаджиева.

В дните от престоя си в Берлин, пловдивските творци имаха многобройни срещи с представители на Дружеството на немските художници, по време на които бяха обсъдени идеи за съвместни проекти, които предстои да бъдат осъществени. Разгледаха и няколко експозиции в Берлин – от времето на Ренесанса и изложби на съвременно модерно изкуство.

„Сърдечни благодарности на директора на БКИ Борислав Петранов и сътрудничката му Искра, с които установихме трайни приятелски взаимоотношения. Благодаря от сърце за активното съдействие и помощ на Антония Дуенде - български художник, която от години живее и работи в Берлин“, сподели още Снежана Фурнаджиева.

Тя  изказа своята и на авторите благодарност към Община Пловдив, с финансовата подкрепа на която се осъществи пътуването чрез програмата за финансиране на „Събития и кампании, популяризиращи културата на Пловдив в чужбина и съвместна дейност с българските културни институти и мисии в чужбина“ от Културния календар на града за 2019 година.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…