Станалият известен офорт на Рембранд – поставен с лице, а не с гръб

Енчо Пиронков, Йоан Левиев и други известни лица в зала „Портрети“ на втория етаж на ГХГ

Теодор Караколев

Картини на западноевропейски майстори и собствени творби на Вежди Рашидов съставят новата изложба в Градската художествена галерия на Главната улица в Пловдив. Изложбата ще се открие на двата етажа в залата за временни експозиции на 5 септември. Лично депутатът и председател на комисията по култура Вежди Рашидов подреди изложбата си „Страсти“ и се очаква да присъства на откриването след няколко дни.

На първия етаж са подредени около 40 творби, собственост на Рашидов. Бившият министър на културата разказа при подреждането, че ги е събирал около 40 години. Не съм акцентирал на дадени имена или течения, а ги  избирах по собствен вкус, без значение от автора, добави още скулпторът. Работите са от автори от XVII, XVIII и XIX век.

Все пак в изложбата ще видим работа и на един от най-известните творци в историята – Рембранд. Представен е отпечатък, за който самият Рашидов твърди, че е получил като подарък от Светлин Русев. Офортът е известен и каталогизиран – портрет на Pieter Haaringh, изработен през 1655 година. След съмнения, проявени от сайта „Площад Славейков“ Рашидов заяви, че ще изложби офорта с гърба, на който е записано лично от Светлин Русев, че му подарява този портрет от Рембранд, който „не е лош“. Представеният и рамкиран отпечатък е по-малък и само част от известния рембрандов офорт.

Офортът от Рембранд

Темата за автентичността на творбите и техните сертификати стана особено популярна през тази година след злополучна изложба в галерия „Структура“ в София, в която много от творбите, представени като разкриващи бели петна в „българския модернизъм“, се оказаха фалшификати. Относно конкретната творба Рашидов не коментира в детайл нейния път, като по-рано заяви, че няма по-голям сертификат от това Светлин Русев да гарантира автентичността.

На втория етаж Рашидов ще представи множество акварели, които е рисувал през годините. Освен тях той показва и неговите основни работи – различни скулптури. Сред тях има много портрети на различни лица. Част от тях са на известни пловдивчани – Енчо Пиронков, Йоан Левиев, както и на популярни български или световни имена – Петьо Блъсков, Гауди и други. Те са подредени в последната зала на втория етаж – където има и фотографии на други скулптури, извън изложбата.

Една от залите е посветена и на фотографии – портрети на самия Рашидов. Също както снимките на скулптурите, те са творби на Иво Хаджимишев.

Изложбата се открива на 5 септември от 18 часа. Тя ще остане в залата за временни експозиции на улица „Княз Александър“ 15 (Главната) до 15 октомври.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
http://kapana.bg/afish/izlozhbi/item/14453-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-40-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId972e24db34

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…