Ирмена Чичикова извади японската си душа в СКЛАД

Японската и българската култура се преплитат през визуалния език на съвременния моден дизайн в проекта в изложба на автентични кимона и концептуални облекла

Иво Дернев

Модният дизайн „сгоди” Япония и България с проекта „+ 7 HOURS“, който е част от Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Изложба на автентични кимона и концептуални облекла на български дизайнери и четирима японски студенти впечатлява в СКЛАД на фондация „Пловдив 2019” от няколко дни. Тя показва как  японската и българската култура могат да се преплитат през визуалния език на съвременния моден дизайн. В рамките на изложбата върви и прожекцията на специално създаден към проекта моден филм с участието на актрисата Ирмена Чичикова, която е и лица на „+ 7 HOURS“, реализиран от концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22” с партньорство с EU Japan Fest.

„Това не е просто проект, а изразяване. Извадих японската си душа на показ с реализирането на тази идея. Аз съм българска с японска душа”, каза на събитието за откриването на експозицията Ирмена Чичикова.

Изложбата показва  рaзрaботени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн концептуални облекла-обекти, както и автентични японски кимона, предоставени от собствениците им с история към тях.

„Основното изразно средство в проекта е дрехата, разглеждана не като функционално облекло, а като художествен обект: концептуална дреха-скулптура, носеща свое собствено послание. Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни. Тъканите, материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, пресъздават идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота ни. В създадените си за изложбата работи, дизайнерите ще използват платове, закупени в Япония. Чрез дрехите, вдъхващи нов живот и нов смисъл, ще бъдат изпратени послания от едно общество към друго отвъд време и пространство”, разказаха авторите на проекта от платформа „ИВАН АСЕН 22”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…