Вихра Григорова за експозицията „100 на 100 пловдивчани”: Такъв тип изложба не сте виждали от десетилетие, а може би никога

Капана се превръща в Монмартър за съвременния пловдивски художник

Ивайло Дернев

Размерът все пак има значение, заключи в словото си за откриването на изложбата „100 на 100 пловдивчани” в галерия „2019” художникът Вихра Григорова. Макар и от разстояние, тя определи експозицията, събрала в едно 96 работи голям формат на 96 художници, свързани с Пловдив, като символ на ключовата дума заедно, която е слоган на Европейската столица на културата през 2019г.

Проектът, стартирал преди пет години от галерия А+ на Алек Александров, завършва с един пълен букет на пловдивската живопис. Изложбата е своеобразна азбука на съвременните художници, живеещи, творящи в Пловдив или вдъхновени от него. 96 имена, с 96 различни гледни точки, 96 уникални стила, 96 емоционални състояния, но всички върху метър на метър. Един равен старт, както определи заложения формат минимум 100 на 100 Вихра Григорова, и толкова различни крайни резултати.

В изложбата отчетливо се оформи една интересна тенденция в актуалната градска живопис- превръщането на Капана в Монмартър за съвременния пловдивски художник. Най-много платна от подредените в галерия „2019” бяха посветени и вдъхновени от квартала на творческите индустрии. Станимир Видев, Михаил Атанасов и Румен Манолов бяха само част от имената, избрали като тема Капана за проекта „100 на 100 пловдивчани”.

„Завърнахме се у дома. Тази вечер за нас, Дружеството на пловдивските художници, това е откриването на тази зала. Тази вечер сме всички заедно- и онези, които са членове на дружеството, и онези, които не членуват в него. Тоест можем. Тази заедност е възможна”, заяви председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева. „ Виждате, че красивата зала и стойностното изкуство дават онази ценност, която е за пловдивчани, достойна за нас и я заслужаваме”, допълни тя.

„ След три пъти променяне да датите за откриването на изложбата, тя вече е факт, тук, пред вас”, усмихна се кураторът на проекта Костадин Отонов.

Той прочете словото на Вихра Григорова, която разказа историята „100 на 100 пловдивчани” дистанционно, тъй като заради пътуване в чужбина не успя да присъства лично на откриването на експозицията. Тя припомни, че проектът е стартирал преди пет години в галерия А+ с изложба, в която десет от ключовите творци под тепетата са представили по една картина с размери 100 на 100, всеки със своя стил и визия за живописта, подчинен на указания на формат, но верен на своето творческо кредо.

„Закодираните в заглавието на изложбата 100 на 100 станаха не просто сантиметри, а разшириха смисловата връзка като 100 процента нещо напълно автентично, истинско и пълноценно. И то от Пловдив. Кураторът и неговият екип провидяха в тази символика не само 100-процентовата връзка на авторите с нашия град, но и дадоха 100-процентова гаранция, че предлагат на зрителя 100-процентов продукт. После изложбите се умножиха, рожбата порасна и проходи точно според възможностите и предвижданията на екипа. Понеже закачката със заглавието е свързана с размера, който все пак има значение, нека поговорим и за това. В последно време не са много художниците, които работят в голям формат. Причините са безброй, а в това число и тази, че на пръсти се броят изложбените пространства, в които могат да бъдат представени”, припомни Вихра Григорова.

Тя не скри, че някои от участниците в изложбата ще изненадат с работите си и ще се наложи да се прочете анотацията, за да ги познаете.

„Не сте забравили вероятно, че някои биологични видове растат според размера на средата, която обитават. В малкия аквариум всяка риба ще си остане риба. Именно тук е скрито ключето на идеята на куратора- да отвори пространството за размаха на художника, да отвори пътя на зрителя към по-необичайния голям размер. Да отвори очите им един към друг”, допълни Григорова.

И определи проектът като равен старт. „ Защото в самото начало, пред магичния и смущаващ бял квадрат на платното, всички сме равни. За щастие после, след вълнуващото тайнство на сътворяването, всеки резултат е вдъхновяващо различен. Такъв тип изложба не сте виждали от десетилетие, а може би никога. Тя е внушителна като размер на творбите, като брой и значимост на участниците в нея, като цялостно усещане. И със сигурност нейното значение е знаково заради порива на човека към единение. И е истинско олицетворение на вълшебната думичка ЗАЕДНО, под чийто знак е и 2019г.”, изтъкна в словото си Вихра Григорова.

Изложбата може да се види до 20 януари в галерия „2019”. Не я пропускайте, ще съжалявате!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…