От 06-ти до 14-ти февруари в Пловдив ще се проведе немско-българска творческа среща „От средата към периферията и обратно“. Симпозиумът ще завърши с изложба Рисунка голям формат в галерия “Резонанс“ и в Общински съвет, Пловдив както и в град Шверин – столица на провинция Мекленбург-Долна Померания.

Очевидно се установяват разлики във възприятията при страните, намиращи се в центъра и в периферията на Европа. Това често води до напрегнати ситуации.

Целта на проекта е не само да предизвика инспирации у художниците за техните творби, но и да подпомогне те да станат посредници и посланици за повишаване на разбирателството между страните от центъра и периферията на Европа.

Особено важно в проекта е ежедневната комуникация и творчески дискусии свързани с културата и социалната ситуация на страната домакин.

В рамката на симпозиума са предвидени посещения на Старинен Пловдив и Бачковския манастир. Художниците ще се срещнат с представители на различни общности като еврейска, арменска, турска и ромска, за да се запознаят с разнообразието на пловдивските етноси и мирния им съвместен живот. Авторите ще посетят и лагера за бежанци в град Харманли.

Участници от немската страна са Корнелия Кестнер/ гр. Нойщрелиц, Олаф Хопе/ Община Бойнсдорф, Маркус Барвитцки/ гр. Магдебург, Хенинг Пенске-Чигир/ гр. Шверин, проф. Карл Оперман/ гр. Вернигероде, Райнер Рауш/ гр. Хале. България ще бъде представено от Емилия Арабаджиева, Стоян Лазаров, Иван Чакъров, Николай Томов и Димитър Воденичаров.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…