Художникът Мирослав Радев ще покаже за първи път в Пловдив своите графики в нестандартен и уникален за България стил в арт пространството на Total Sport на ул. „Екзарх Йосиф“ 13.

Изложбата се открива на 15 юни, четвъртък, от 18.30 часа. Графиките на Миро са силно експресивни и впечатляват с нестандартния поглед на автора, който създава собествена визуална вселена. Повечето от рисунките са в черно-бяло и сиво, наситени с много фигуративност и детайли.

В своята модерност напомнят Йеронимус Бош, Ернст и Магрит, но погледнати през очите на съвременника Ханс Гигър. Но не се подлъгвайте по известните имена, Мирослав Радев е изградил изцяло своя, неповторима художествена естетика и образите му живеят свой собствен живот в уникален художествен свят.

Мирослав Радев и „Олтарите на лудостта“

Мирослав Радев е талантлив художник, рисува от съвсем малък и притежава изявено  експресивен графичен стил. Той обича наситената с елементи и детайли графика, в повечето случаи черно-бяла или тонирана към сивото. Понякога настроенията вземат връх и изпълват творбите му с кърваво червено, пастелен оранж или омайващо зелено. Но Миро не обича шарената какафония. В повечето случаи използва силата на контраста, но цветовете му не крещят с яркостта си, а са укротени в пастелна мекота. Така художникът изгражда много специфичен стил и нещата му се разпознават веднага, не само по уникалния рисунък, но и по тоновете, в които улавяме духа на видния дадаист и сюрреалист Макс Ернст и ранния период на футуриста Рене Магрит.

В начина, по който Мирослав Радев изгражда изображенията си, ще откриете наследството на Йеронимус Бош в неговата фигуративност, но по рисунък се родее с модерността и фантастичния реализъм на швейцареца Ханс Гигър, чието творчество много харесва. Вероятно така Миро обръща поглед и в голяма степен се идентифицира със субкултурните движения и в графичния му свят се населват множество мистични и фантастични мотиви, отпратки към граничното пространство между реалността и митологичното съзнание, открехва се вратата към други измерения, които понякога плашат с хиперболезираните си странности и чудати, изкривени, нехуманни очертания. Мирослав Радев обаче стъпва уверено в Света на Сенките и Силуетите и се опитва да го нарисува отново, като му отнеме страховитото излъчване и му придаде малко по-човешко качество.

Трябва да споменем и факта, че в немалка степен естетиката му е повлияна и от експресивността и енергетиката на тежката рокмузика. 

Още по темата вижте в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…