Известният плакатист Костадин Отонов отправя предизвикателство към пловдивското общество на творци, мениджъри и ценители със своя кураторски проект „ЗАЛА 1. Банка за съвременно изкуство“.

Творецът ще открие голяма представителна изложба с произведения на поканените от него 50 автори, създаващи живопис, графика, скулптура, фотография и N форми.

 

Организатор е Дружеството на пловдивските художници. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2023 г.

 

 

Костадин Отонов обяснява замисъла така:

„Отдавна имам мечта в Пловдив да бъде изграден музей за съвременно изкуство. Помечтавам и за това как би изглеждала „Зала 1“ в него. Но вместо да си въобразявам, предлагам на пловдивчани да я преживеят чрез проекта „ЗАЛА 1“, първата зала на мечтания музей. Авторите в него ще бъдат само пловдивчани от различни поколения, участващи чрез подбор (условна откупка) на творбата. Те няма да работят специално за изложбата, а ще се експонира най-значимото произведение от ателието на художника, което да представи в най-висока степен творческия потенциал на авторите…Проектът е насочен към разгръщане във времето като „Зала 2“, „Зала 3“ и т. н., дори с различни куратори. Това ще даде възможност както на творците, така и на публиката да следят и оценяват по достойнство най-доброто съвременно творчество, създавано в най-древния жив град в света. Ще бъде своеобразна банка, която може да послужи за основа на бъдещия музей за съвременно изкуство. Можем да помечтаем. Нека да мечтаем.“

 

 

Изложбата се открива на 8 август от 18:00 ч. в реалната Зала „2019“ (ул. „Гладстон“ №32) с вход свободен и ще продължи до 3 септември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…