“Зала 1. Банка за съвременно изкуство” - под това многозначително заглавие кураторът Костадин Отонов и председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева откриха голяма представителна изложба на 37 известни пловдивски художници от различни поколения. В експозицията са включени емблематични или специално създадени за нея творби в големи формати, с които авторите им условно “влизат” в един въображаем музей на съвременното изкуство - такъв, какъвто кураторът го вижда в мечтата си.

Развълнуван от събитието, Костадин Отонов заяви на откриването:

“Благодаря ви, че в тези горещи дние дойдохте тук да запалим още едно малко огънче - това на изкуството. Вие сте се потопили в изкуството на едни от най-добрите пловдивски художници. Зала “2019” се оказа много малка да побере творбите на всички талантливи автори, затова настоящата изложба е само “Зала 1” от бъдещия музей на съвременното пловдивско изкуство. Ще има и зала 2, Зала 3 и още. Затова пловдивските общински ръководители отсега трябва да мислят, къде ще бъде сградата на този бъдещ музей.

За да има памет и предаване на любовта към красивото - към изкуството, трябва да помогнем това да се случи. Дано да дочакаме да прережем лентата на такъв музей на пловдивските художници, каквито градът ни е благословен да има. Защото почти във всеки европейски град от ранга на Пловдив има такъв музей.”

Изложбата е подредена в Зала “2019” към Градска художествена галерия - Пловдив на ул. “Гладстон” №32. Тя е с вход свободен и ще продължи до 3 септември.

Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от нейния Календар на културните събития.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…