Известният варненски творец показва живопис и скулптура в самостоятелна изложба от 3 до 23 ноември

От 3 до 23 ноември известният художник от Варна Христо Христов ще представи пред пловдивска публика своя самостоятелна изложба живопис и скулптура.

Откриването е на 3 декември от 18:00 ч на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева отбелязва за автора:

Христо Христов е творец, който владее универсалното внушение и сетивното въздействие на пластичната форма и на цвета. Той работи паралелно в областта на живописта и на скулптурата, като постига една обща естетическа платформа на изобразителния си език.

Превърнал бялата повърхност на живописното платно в лично живописно пространство, той с нежност и експресия, с изящност и със замах наслагва пласт върху пласт, в цветови образи от емоционалната си памет. Това са сведени до абстракция сетивни представи от истории, изживени в спомен, представи от разкази, разтворени в съзнанието и пренесени през времето като смътни възпоменания…

В скулптурата светът на Христо Христов е ясен и монументален, независимо от камерните размери на бронзовите му пластики. Без да е повествувателен или философски, неговият визуален език е изискан, привлекателно странен в своята знаковост и значим в общочовешките си значения. Бронзовите му пластики са носители на духовна памет, защото в тях има проявен онзи древен култивиран усет за форма и  обем, който ги превръща в нов тип идолна пластика.“

Художникът е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камък в с. Кунино. А през 1994 г. се дипломира със специалност Скулптура в Националната художествена академия в София в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994 г. е член на СБХ.

От 1995 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия.

Той е автор на следните скулптурни награди, които изработва ежегодно:

- „Спортен Икар“ на Фондация „Български спорт” (от 1997 до 2022)

- Международната федерация по борба FILA (от 2010)

- Баскетболен клуб „Спартак” – Москва (от 2008)

- Европейската федерация по баскетбол FIBA (от 2006)

Автор е на монументална пластика, експонирана в „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“ до ГХГ - Варна (2019).

Скулптурата му „По-високо от слънцето” става символ на курорта „Златни пясъци” (2006). Изработва монументалната пластика, поставена в двора на НМУ „Любомир Пипков”, София (2003).

Участва в редица международни скулптурни симпозиуми у нас и в чужбина, както и в обща изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген) през 2002 г.

Между 1994 и 2023 година има 40 самостоятелни изложби с живопис и скулптура в редица градове в България, както и в Германия, Франция, Чехия, Австрия, Нидерландия, Норвегия. Участва в множество български и международни колективни изложби.

Носител е на следните отличия:

2020 – Награда на Журито в Биенале на малките форми – Плевен

2015 – Награда от Първи независими награди за Култура – Варна

2010 – Първа награда на конкурс „Регионални награди Алианц България за скулптура”

2010 – Първа награда от Биенале на малките форми - Плевен

2006 – Първа награда в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци”.

2000 – “Златно перо” за принос към българската култура.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…