Известният живописец Николай Няголов ще представи своята голяма юбилейна изложба „ПО ПЪТЯ“ в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 от 7 до 26 ноември 2023 г. Изложбата ще се открие на 7 ноември в 18:00 часа.

Тя има ретроспективен характер и неговите произведения – включва живопис и рисунки, създадени в три различни години през последните десетилетия. Ще се видят както линеарни и декоративни композиции, така и експресивни живописни решения, като най-ранната творба датира от 1992 г.

Николай Няголов е роден на 2 ноември 1963 г. в Ловеч. През 1982 г. завършва ССХУ за приложни изкуства в Троян, специалност Керамика. През 1988 г. се дипломира в специалност Графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Мотко Бумов.

Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на пловдивските художници.

Николай Няголов има десетки самостоятелни изяви в България, САЩ и Германия. Участия в международни изложби и съвместни проекти, по-важни от които са:

„Мир между пространствата“, Виена; „Съвременно българско изкуство“, Белмонт, САЩ; „Български художници“, о-в Св.Ахил, Гърция; Триенале на творби върху хартия, Тайпе; „Балканска среща“, Охрид; „Българско изкуство“, Магдебург; „В търсене на отражението си“, Пловдив; „Културен мост Германия – България“, Берлин и други.

Негови творби са притежание на цени от България, Великобритания, Германия, САЩ, а също и в няколко музея на изобразителното изкуство в България и страната.

От 1989г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Изкуствоведът и директор на Градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков пише за него:

„Да е прецизен и впечатляващ, да владее материала и да експериментира с подчертан естетически жестък върху техниката и технологията на живописване, е част от артистичната философия и практика на художника Николай Няголов.

За да индивидуализира своите въображаеми абстрактни пейзажи, той вписва няколко ключови знака като луна, звезди, дърво, риба или спирали. За да създадете нова реалност, колажира природни отломки, без да бъде изследовател на природата или бита. При него посочването на художествени взаимовръзки и изпращането на идейни послания става чрез заиграване с богатството на формати, проблемите на разнородната фактура и възможностите на цветните гами…“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…