Стотици пловдивчани и гости на града привлече приключилата изложба "Родопа в изкуството" в галерия "Капана". Експозицията, с която гостуваше Художествена галерия – Смолян, включваше 66 творби, създадени между 1918 и на 2010 година от именити български художници.

И предстоящите изложби несъмнено ще зарадват почитателите на изкуството в Пловдив. Пространството на галерия "Капана" ще се изпълни с морските пейзажи на изтъкнатия живописец-маринист Марио Жеков (1898-1955).

Експозицията е създадена в края на миналата година от Художествена галерия - Стара Загора и проф. Марин Добрев по случай 125-тата годишнина от рождението на художника. Произведенията, акварели и гвашове, са от частни колекции и от фонда на галерията. Повечето ще се покажат за първи път в Пловдив (от 2 февруари до 5 март). Официално откриване не е предвидено.

В Зала "2019" на ул. "Гладстон" пък ценителите ще могат да видят голяма ретроспекция на живописеца Генко Генков (1923-2006). В изложбата са включени голям брой произведения, рисувани от автора между 1949 и 2005 г., притежание днес на държавни, общински и частни колекции. „Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника“ ще се открие на 7 февруари от 18 часа и ще може да се види до 6 март. Нейни куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент куратор Ана Топалова.

От 16 февруари до 17 март в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) ще бъде открита една изложба – изненада за повечето ценители. Всепризнатият живописец Енчо Пиронков ще покаже свои пластики от дърво, които десетилетия е държал в ателието си – един ар

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…