От 2 февруари до 5 март 2024 г. в галерия „Капана“ ще може да се види изложбата  „Марио Жеков - 125 години от рождението на художника“. В нея ще бъдат представени 42 акварелни творби и гвашове, голяма част от които ще бъдат показани за първи път пред пловдивска публика. Те включват образци от почти всички периоди на неговото творчество. С експозицията Художествена галерия Стара Загора гостува в Градска художествена галерия – Пловдив, като наред с произведения от своя живописен фонд е включила съществен брой творби от части колекции.

При подготовката и реализирането на изложбата е участвал съдействал изкуствоведът проф. Марин Добрев.

Марин Жеков Тодоров, както е рожденото име на твореца, остава в историята на българското изобразително изкуство като един от най-значимите художници-маринисти. Неговият талант се оформя най-вече в Парижкото рисувално училище и чрез постоянния досег, който търси с морето и природата. Пътешественик по душа, той намира своето вдъхновение на различни места като Истанбул, Париж, Ница, Дубровник, Охрид, Прага, Будапеща, а „сред скалите и самотните плажове на Созопол и Несебър – отбелязва проф. Марин Добрев – той пресъздава безкрайните превъплъщения на морето, светлината и движението на водата”. Желанието му е да разкрива красивите кътчета на България – Несебър, Созопол, Търново, Трявна, Карлово, Пловдив, Стара планина и Рила. Неговите акварели докосват със своята лекота, ефирност, трептене, свободна четка и разкриват силата на модернизма в нашето изкуство.

Марио Жеков (1898-1955), „Париж“, 1925 г., гваш, хартия, фонд ХГ-Стара Загора

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…