Пловдивската публика ще може да види голямата ретроспективна изложба на значимия български живописец Генко Генков (1923 – 2006). Експозицията беше подготвена по повод 100 години от неговото рождение от Софийска градска художествена галерия и беше показана с голям успех в нейното пространство. Куратори са Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, Ана Топалова (асистент куратор). Екипът на Градска художествена галерия - Пловдив направи възможното експозицията да гостува и тук. Нейното откриване ще е на 7 февруари от 18:00 часа в Зала „2019“.

 

 

Изложбата съдържа голям брой творби на живописеца, нарисувани в периода от 1949 до 2005 г. Генко Генков създава огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила. Рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата, и с деликатни цветови съчетания.

 

В настоящата експозиция са включени произведения от фондовете на редица държавни, общински и частни колекции от цялата страна. Градска художествена галерия - Пловдив участва с тр

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…