Откриването и представянето на изложбата „Феерии от кожа“ ще се състои във фоайето на музея на дата 10 февруари 2024 г. в 18 ч.

 

Вход свободен!

 

Изложбата е посветена на 120 години от рождението Васка Попова-Баларева (1902-1979). Тя е известна със своето майсторство като живописец и портретист. Утвърдена е сред жените художнички още по времето когато твори, но също така добива нова популярност през последните няколко години във връзка с актуалните теми за мястото на жените в различни сфери.

 

В изложбата са представени избрани творби – живопис, натюрмоти, декоративно-приложни проекти, скици, копирки, щампи и декорирани произведения от кожа – чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и др.

 

На откриването също така ще бъде представен и каталога на изложбата с предговор от сина на Васка Баларева – проф. Христо Баларев и текстове на изкуствоведите доц. д-р Виолета Василчина и Христина Грозданова, който скоро ще бъде достъпен като e-book на сайта на Регионален исторически музей – София. В началото на миналия век в изкуството на Васка Попова-Баларева флорални и зооморфни мотиви се преплитат с християнските традиции и българското народно творчество, а днес нейните богати градини и пъстри птици са представени в най-посещавания музей в България!

 

Специални гости – проф. Баларев и Христина Грозданова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…