Изложбата „Съвременна графика“ ще се открие на 09.02.2024 г., от 18.00 ч., в Изложбена зала „ДПХ“, бул. „Борис III Обединител“ 153″.

 

Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист – всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката – за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. Тя изисква своето пространство, усилия, база, опит.

 

В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново. Изложбата беше организирана с отворена покана към творците. В експозицията биват показани широк диапазон от класически и съвременни графични техники – от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

 

В изложбата вземат участие над 35 творци, с над 65 творби. Освен творци от Пловдив и областта, в изложбата има участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.

 

Идеята за тази изложба е на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…