Галерия Лабиринт дава поле за самостоятелна изява от 13 февруари на един млад и многообещаващ художник от Пловдив – Йордан Велков. Неговият талант е оценен още през годините на следването си в Националната художествена академия, когато става стипендиант на учредената от Академичния съвет стипендия на името на проф. Андрей Даниел за студенти от специалност „Живопис“. След като се дипломира със степен Магистър, в момента Йордан Велков продължава своето развитие като докторант в същата специалност. Носител е на няколко награди, сред които Награда живопис на Българска банка за развитие и Първо място в конкурс “Ротари отваря възможности”.

 

Йордан Велков е вече познат на пловдивската публика. Динамичен и продуктивен, той участва в много общи изложби и проекти, сред които можем да откроим изложбата заедно с Гергана Балабанова в Градска художествена галерия през 2022, както и участието му в Националните есенни изложби миналата година – едно несъмнено признание за професионализъм.

 

През 2023 спечелва двумесечен престой в ателието на НХА в Париж. Изложбата „Фрагменти от Париж“ представя именно картините, вдъхновени от града на изкуството. Превърнала се в клише на самата себе си, френската столица може както да даде творчески импулс, така и да обезсърчи художника в сравняването с безбройните майстори овековечили духа й. Йордан Велков с устрема, енергията и свежестта на младостта, притежава безпогрешен усет за времето, в което живеем. Неговата живопис, смесица от абстрактна експресия и точна рисунка, успява да разкрие повече пластове от този богат на история и съвременна динамика град, и да ни отведе отвъд клишето.

 

Изложбата може да бъде посетена от 13 до 25 февруари в галерия Лабиринт, ул. Ангел Букорещлиев 1. Заповядайте на откриването на 13.02 от 18 ч.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…