В Исторически музей – Стрелча можете да разгледате изложбата „Къща без бъчва не е къща” от днес, 14 февруари. Тя е резултат от съвместната дейност между специалистите от Стрелча и от Регионален етнографски музей – Пловдив. 

 

В народните вярвания Св.Трифон е патрон на лозята и лозарите. В една от многото легенди за него светецът е описан като лозар, който сам отрязал носа си с косера, докато зарязвал лозето. Затова Трифоновден наричат още Зарезановден или Трифон зарезан и се изпълняват обреди за плодородие на лозята през годината.

 

Свети Трифон е покровител и на бъчварите и кацарите. Те произвеждали така нужните съдове за направата и съхранението на скъпоценните течности. Във всяка къща е имало такива съдове – от големите бъчви до малките павурчета. Брането на гроздето, пренасянето му в къщата и правенето на виното и ракията е тайнство, което се е тачило като голям празник. Тези действия олицетворяват семейството и къщата. За това българите са казали: „Къща без бъчва не е къща!“. 

 

Виното е напитката, която бележи целия жизнен път на човека, от началото до края. Когато жената ражда, ѝ се дава вино, за да роди леко. С  вино се скрепява съюзът между двама (съпрузи, побратими и посестрими), за да ги свърже „кръвта“ и с вино се изпраща покойника след смъртта. Ракията, за разлика от виното е културен продукт – необходима е човешка намеса, за да се получи изпечената в огъня скъпоценна течност. Тя символизира жизнената енергия, която произхожда от сливането на двете противоположни стихии – огън и вода. Огънят се явява медиатор между природата и културата. Варенето на ракия е дейност, която изисква прецизност и внимание към детайла. По време на варенето, ракиджийниците са притегателен център за всички мъже, които пробват от новата реколта.

 

Освен в празник и делник, за сила и добро настроение, алкохолните напитки са използвани и за лечение. Както е казал народът ни: „Това, дето не се лекува с ракия е нелечимо“. Виното и ракията се оказват универсални продукти в ежедневието и празника на българина. Точно за това са толкова обичани и тачени. Те носят радостта и здравето, те са свързващата част на обществото от далечното минало чак до днес. Приготвянето на тези еликсири е гордост на всеки стопанин. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…