Трета самостоятелна изложба на варненската художничка Светослава Георгиева в Пловдив.

 

„Аз съм Наблюдателя и ако мога да влияя на ситуацията, да я променя, то тогаване е ли всеки наблюдател и създател? Реалността съществува ли независимо от нашето наблюдение? Ако не, тогава кой или какво решава какво е реалността? Всеки е чувал популярната мисъл, че красотата е в окото на гледащия, тоест зрителя като Наблюдател също променя творбата, създава негова си, друга реалност. Това доста осмисля работата на артиста и от друга страна създаването на тази под-реалност отваря диалога. Ефектът на наблюдателя има дълбоки последици за нашето разбиране на реалността и повдига интересни философски въпроси.

 

Изложбата “Наблюдателят” е създадена специално за Галерия Лабиринт и за първи път се представя пред публика. Творбите са смесена техника – монотипия, cutouts, рисунка върху хартия, формат 50/70 см. Това е цикъл на наблюдението, наблюдавах цъфтежа, пролетния дъжд, краят на лятото, лицето в огледалото, което не познах, танцуващи жени и хора със страсти, апетити, маски, разкази, наблюдавах мислите си, слушах разказите и лъжите си.“ – споделя за най-новата си изложба художничката Светослава Георгиева.

 

Позната на мнозина от предишните си изложби и участия в галерия Лабиринт, Светослава няма да изневери на стила си и ще поведе зрителите в галерия Лабиринт на забавно пътуване в магичната реалност на абстракцията.

 

Светослава Георгиева завършва магистратура „Живопис“ в Glasgow School of Art, Шотландия, Великобритания и е бакалавър по специалността „Реставрация и консервация“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където понастоящем е докторант в катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“. Като визуален артист има пет самостоятелни и много участия в колективни изложби в Reid Gallery (Glasgow, Scotland), Royal Scottish Academy of Art and Architecture (Edinburgh, UK), Campagna dei Cadduti (Trento, Italy). Първата и самостоятелна изява е в Галерия „Лабиринт“ (Пловдив) през 2018, следват изложби в държавни и частни галерии във Варна, Велико Търново,Разград, Стара Загора, Оряхово, Габрово, Добрич и др.

 

Художничката живее и работи във Варна като е куратор на множество изложби и ръководи културни проекти и обучения в управляваната от нея фондация Under One Roof.

 

Светослава Георгиева работи в областта на експерименталната абстрактна живопис и пластика като използва смесени техники, съчетаващи акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с правени хартии, енкаустика, инкорпориране на метал, дърво и смола върху платна и камък. Творбите са резултат от творчески търсения и експерименти, задълбочени изследвания и игра с материали, форми и философски концепции.

 

Кой е Наблюдателят? Елате да открием на 17 април, сряда, от 18 до 20 ч. в галерия Лабиринт, ул Ангел Букорещлиев 1. Изложбата ще може да се види до края на месеца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…