Изложбата „Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“ ще се открие на 18 април 2024 г. от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.

 

В експозицията, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са включени дванадесет миниатюри, съчетаващи символиката на традиционната българска шевица с йероглифи, означаващи основополагащи за Китай културни концепти като благоденствие, щастие, семейство и други. 

 

Изложбата е вдъхновена от идеята за междукултурен диалог отвъд границите на думите, осъществен с изразните средства на традиционното изкуство. 

 

Самата авторка на миниатюрите Людмила Александрова споделя, че за нея богатството на българската шевица в исторически план може да се сравни единствено с историята на китайския порцелан и коприна. 

 

Събитието е посветено на  75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и на  Деня на китайския език в ООН и ще бъде открито  в навечерието на празника. По време на откриването студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и китайски доброволци ще подарят на гостите бутиков концерт с музикални изпълнения на традиционни китайски инструменти.  

 

Изложбата може да бъде разгледана до 24 април 2024 г.  включително.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…