Галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив ще представи съвременно хърватско изкуство

По инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов в Градска художествена галерия – Пловдив ще гостуват трима утвърдени художници от Загреб. Между 21 май  и 9 юни 2024 г. на двата етажа в галерия „Капана“ ще бъде представена изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ с куратор  Милан Бешлич/Milan Bešlić. Той е подбрал живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници: Томислав Бунтак, Мая Рожман и Йосип Иванович. В България партнира Хърватско-българското културно дружество „Степан Юринич“ с председател инж. Румен Бояджиев. 

Откриването е на 21 май от 18:00 часа.       

Томислав Бунтак/Tomislav Buntak,  е роден през 1971 г. в Загреб, където завършва Академията за изобразително изкуство през 1997 г., в класа на проф. Мирослав Шутей. Той е професор и заместник-декан на Академията за изобразително изкуство. Бунтак е един от най-известните съвременни хърватски художници с акцент върху рисунката и графиката. Излагал е свои картини в множество самостоятелни и групови изложби. Председател е на Хърватското дружество на художниците.

Пред пловдивската публика представя рисунки и картини с мотиви от гръцката митология и християнското наследство, пейзажна живопис от европейски дестинации, мотиви от ежедневието, рисувани в периода 2005 до 2023 г. Художествените произведения са с размери 140х180 см и 160х200 см и ясно показват стиловите характеристики на автора, по които той е разпознаван и хвален от изкуствоведите. 

Йосип Иванович/Josip Ivamovich е роден през 1961 година в гр. Сараево, където завършва Академията за изобразително изкуство през 1988 г. Той създава забележителни произведения в областта на рисунката, графиката, живописта, театралната сценография. Автор е на скулптури от стъкло, метал, бронз, дърво. Някои от тези монументални форми са експонирани на обществени места. Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби и участва в множество групови изложби. Член е на Хърватското дружество на художниците. Живее и работи в Дубровник и Пелешац.

Картините му от последния цикъл „Autići“(„Автомобилчета“), върху който започва да работи през 2011 г., са голяма промяна в неговото творчество, която беше високо оценена от критиците. Художникът проблематизира голямата и универсална тема на градското ежедневие, което често е пренатоварено с екологични проблеми. Градският пейзаж е разпознаваем в целия свят като вид цивилизация именно поради многобройните проблеми със същите характеристики, които откриваме в картините на Йосип Иванович. В изложбата в галерия „Капана“ художникът представя над 12 платна, изпълнени в техника акрил с размери 120х150 см и 155х200 см. 

Мая Рожман/Maya Rojman е родена през 1981 г. в Загреб. Завършила е Академията за изобразително изкуство през 2006 г., където сега е професор и заместник-декан по учебната дейност. Чрез своите многобройни и интригуващи самостоятелни изложби тя се е профилирала като универсален творец, който изразява себе си в традиционни и съвременни медии: рисунка, графика, живопис и пърформанс. Нейните творби най-често водят началото си от ежедневни мотиви и ситуации, които тя умело и изобретателно проектира в различни художествени техники и произведения на изкуството със силни лични конотации, в които се открива решителността на автора.

Със селекция от произведения, създадени през последните три години, от 2020 до 2023 г., Мая Рожман показва авторските си черти в различни художествени дискурси, които я разкриват като художник с творчески заряд и любознателен дух, който ще бъде разпознат и в българската творческа среда по специфичната си художествена изява. 

Изложбата се реализира с подкрепата на УниКредит Булбанк.

                                                   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…