От 03.04.2015 г. до 03.05.2015 в Балабановата къща в Стария град ще бъде организирана изложба с великденска украса от България, Чехия и Словакия на тема: „Великденски мотиви“. Замисълът на изложбата е на чехословашкия клуб “Т.Г.Масарик“ в града, на сдружението „Чехи, словаци и приятели“ и на ОИ“Старинен Пловдив“. Ще бъдат представени основно три акцента от традиционна великденска украса за трите страни – великденски картички, някои типични за великденската трапеза кулинар ни изделия и рисувани яйца. Изложбата ще бъде  открита на 07.04.2015 г. от 16 ч.  в присъствието и на официални гости.

Посетителите на изложбата ще видят прекрасни образци на великденски картички от миналото столетие. Във време, каквото е нашето, когато виртуалното общуване превзе общественото и лично просранство на хората, ще се върнем към вълнението от получена картичака по пощата, с надписан плик и залепена марка. И децата ни ще разберат, че в миналото, дори до скоро, хората са се поздравявали с картички, а не със кратки sms-и или имейли. А сега тези карсиви и изрисувани картички са част от колекцията на Д ържавен архив Пловдив или на часни колекции.

Празникът на Възкресението е немислим без характерните за трапезата на всички християнски народи боядисани и рисувани яйца, както и на дребни сладки, обредни хлябове и козунаци.

В деня на откриването на изложбата ще бъде направена демонстрация на боядисване и рисуване на яйца и месене на обреден великденски хляб. Във велкденската работилничка  ще се включат деца от ЦДГ“Щурче“ от 10 до 12 ч., а представител от Хлебната къща в Пловдив ще им покаже как се меси обреден хляб. След обяд работилничката ще бъде оживена от ученици от СОУ“Св.св. Кирил и Методий“ и студенти-бохемисти, на които ще изписват зиписват яйца с восъчни техники.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…