В рамките на инициативите за отбелязване на 1000 години от битката при с. Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014), в Пловдивската народна библиотека гостува постерна научно-популярна изложба, озаглавена „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ Българският цар Самуил († 1014).

Изложбата е плод на съвместните усилия на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Националния археологически институт с музей към БАН. 

Изложбата има за цел да разкаже в образи и кратки текстове на български и на английски език за трудното и сложно време, в което живее и управлява цар Самуил, за семейството му и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за величието и слабостите на водачите, за победите, грешките и изпитанията, за достойнството, с което българският народ се изправя в битка за своето съхранение срещу могъщата Византийска империя в момента на нейния средновековен апогей. Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите и където се е отстоявала независимостта на Българското царство, разкриват драматизма на тази половинвековна епопея (968–1018).

Изложбата е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за величието на битката за българската държавност. Затова този разказ е толкова важен за нас – съвременните българи.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…