Тази вечер в 18ч. галерия „Дяков” традиционно преди празниците Цветница и Великден ще представи изкуството на Ангел Василев / 1947- 2014/. Изложбата е уговорена с него миналата пролет, а сега се реализира със съдействие на съпругата му.

По повод предстоящата изложба ви припомням текста на Мая Вапцарова, писан преди 8 години /през 2007г/ за представянето му в галерия „Дяков” и предстоящата тогава 60-годишнина на художника.

"На 29 март художникът Ангел Василев за пореден път откри самостоятелна изложба в пловдивската галерия "Дяков", която по традиция е във времето на големите християнски празници Цветница и Великден. Тази година той ще празнува 60-и юбилей. Този етап от своето творчество художникът ще отбележи с една-единствена самостоятелна изложба в страната - в галерия "Дяков", и с изложби в Дубровник и Люксембург.

Тези, които познават и следят през годините творчеството на художника, знаят, че картините му са поклон пред същността на българина, носят носталгичен уют и нежност към вече отминали времена. До края на месец април галерията ще запази великденското настроение с изложбата на Ангел Василев.

Ангел Василев е един от истинските представители на българския дух, на онези ценности, които са заложени още от дедите ни и са ни пренесли до днешните времена. За съжаление те вече се срещат все по-рядко, а стават все по-необходими за всеки един от нас.

В тези картини човек се радва не само на един изключителен почерк, чисто Ачовски, но и на една магия, в която може би се крие тайната за нашия живец. Не чувствате ли как в леката носталгия се проявява едно чувство, че в палитрата от изключително добре композирани фигури и цветове човек трябва да намери и своето място или поне да потърси някакъв път, за да впише себе си. Много е странно, когато човек се мъчи да нарисува духът на нацията и да му измисли цвят. Струва ми се, това е причината, поради която Ачо е непреходен, защото той винаги ще търси и подрежда онези променящи се с времето цветове, които в различните периоди или обществени строеве, винаги си остават български и винаги подчертават нашето настроение. Непреходността на неговото изкуство освен това може би е и в това, ако смея да гадая, че всеки от нас търси и намира мястото си в новия обществен ред само тогава, когато наистина има свой дух, свое кредо и дълбоко изразена национална идентичност."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…