SARIEV Contemporary има огромното удоволствие да обяви предстоящата изложба AMERICANAESOTERICA с куратор Арън Мултън (Лос Анджелис). В нея участват американските художници Майк Буше, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер, Джейсън Меткалф и Джен Уест. 

Изложбата ще бъде открита на 11 септември от 20:00 в присъствието на куратора и художниците Майк Буше и Джейсън Меткалф. 

Изложбата се занимава със суеверия, ритуали, магии и конспирационни теории. Авторите ще ще използват като вдъхновение специфичния пловдивски и български контекст за създаването на нови и непоказвани досега творби. 

Авторите в изложбата са едни от изключително популярните имена на световната сцена за съвременно изкуство в момента. Така например участията на Майк Буше включват 53-тото Венецианско биенале и самостоятелни изложби в Център Помпиду (Париж) и Музея за съвременно изкуство в Лос Анджелис. Творби на Стерлинг Руби пък са в колекциите на едни от най-престижните институции по света като музея Соломон Р. Гугенхайм, Ню Йорк; музея Уитни, Ню Йорк; музеите за съвременно изкуство в Лос Анджелис и Чикаго, Тейт Модърн в Лондон и други. 

Освен изложбата в галерия SARIEV Contemporary АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА ще включи и видео инсталация на Джен Уест в Кино Космос и намеси в градска среда в рамките на Нощ/Пловдив, 11-12 септември 2015 г. 

 

AMERICANAESOTERICA

 

В годините, когато Съединените щати НЯМАХА съществена езотерика, пророк след пророк надълго и нашироко обсъждаха вида езотерика, която новата република щеше да има. Сред тях имаше разумно разнообразие на очакванията, но почти всички те смятаха, че Americana Esoterica, каквато и да е тя, неизбежно ще бъде силна по своя характер.

--Карл ван Дорен, Americana Esoterica, 1927

И стана така, щото в една страна на окултно разточителство безцелно бродеше синдром на дефицит на вниманието, характеризиращ се с морална паника, търсейки идеалното средностатистическо. Поради ОТРОВЕН ИЗБЛИК на пълна себеосъзнатост, се каза, че Многовселенската неопределеност на културната парадигма, явен шарлатански структурализъм, създаваше разяждаща тревожност, водеща до актове на аномия сред гражданите на републиката. Изключителността отстъпи на изключенията. АЛГОРИТМИЧНИТЕ ОТГОВОРИ и персонализираните филтри на културна сигурност постепенно премахнаха всякаква възможност за риск, случайност и мутация и така с бодра крачка стигнахме до прага на Ницшевия последен човек.

Знаците и символите ? едновременно очаквани и необясними по своята природа, мистицизмът и културата разкриха, че се задава Море от промени: обезглавяването на Цар Лъв™, ПРИШЕСТВИЕТО на Тунгуския феномен в средата на септември, ЗАВРЪЩАНЕТО У ДОМА НА НЕФРИТЕН ШЛЕМ, възраждането на Каскадия, откровението на Василиска на Роко и разкриването на щаб-квартирата на Новия световен ред на отдалечения остров Буве. Надигащ се като Феникс от отломките на последното известно място на прераждане на духовността сбор на вещици от последните дни, състоящ се от периферни псевдо-УЧЕни, известни като „съвременни художници” удостоверяваха една смесица от фолк концептуализъм и алхимически капитализъм – съединение, което представлява нов клон на мистицизма, известен като „ЕЗОТЕРИКА”.

Посредством щедрата подкрепа на мъдри естети и познавачи тази пентархия от АРТисти потеглят на поклонение към Пловдив, дълбоко в сърцето на България, черната овца на Балканите; земя на интриги, турбофолк и забравени секти от суеверен порядък. Мисията им: да изместят духовното пробуждане и да предложат акт на културно мостостроене: да представят AMERICANAESOTERICA с надеждата да урочасат и отбият бързо настъпващия авангард на ядрената посредственост.

След като открива формулата на това, което по-късно бива наречено „Дъга на гравитацията”, Стерлинг Руби, шаман на ентропията, полага усилия да дефинира естетиката на антропоцена. Той придава форми на поведения, едновременно зловещи и необуздани, често пъти пристъпвайки на места, които нямат ЯСНИ препратки или Източник. Неговият филм „Пейзаж унищожава съзнанието” канализира устнопредаваните енергии на „хамериканския“ гуру на живописта Боб Рос, за да образува мантра от главозамайващ маЩАБ, която пророчески разкрива едно следващо поколение на велико духовно пробуждане.

Подир иде Марк Буше, мистичен търговец, който има отдавнашна връзка с капиталистическата олигархия, внасяйки в корпоративните им приумици екзалтация от най-висока слава. Буше ухажва НЕГОВО Кралско Величество Бъргър Кинг™, за да разработи оцветена есенция на пържена във фритюрник, печена на скара, По Твой Вкус, грабни-и-бягай бързокултура, предречена според СВЕЩЕНИЯ И ИСТИНЕН РЕД на пропорциите и Уапър™-изирани златни сечения, раздуващи се със скоростта на космическия микровълнов фон. Мирисът на колкото-можеш-да-поемеш овладява солените-и-пиперени нотки като една Касандра.

Макс Хупър Шнайдер, предполагаем еднократно новоизлюпен учен, беше открит в безистена зад ТРАНСсексуален стриптийз клуб надрусан с иридиеви вафли и слънцезащитен гел. Той се докарва до това положение като в годините преди това усърдно мулчира томове на Декарт в своя Cuisinart™ с цел да разбере неговите КВАНТОВИ ВИБРАЦИИ. В един хореографиран миг ТОЙ бива дивашки нападнат и оставен, мислен за мъртъв. Кимоното Kevlar™ е съблечено. Припадналото му Тяло сочеше близка стена, където следи от неразгадаеми знаци и неистови молби бучат с мръснозелено сияние. Сега тази стена служи за фотолуминисцентен подтик за бъдещи криптографски драскулки – архитектура, излъчвана през нощта, ние я четем така, както тя чете нас.

Знахарят Джейсън Меткаф сбира възможностите на бялата магия в своя архив на установени Белези и талисмани. Тези скулптурни суев-ерия опредметяват фолклорните предписания и поставят под въпрос двойните отрицания с фалшиви утвърждения в крушително ПОДПРАГОВ мащаб. Всяка реликва е стеганография от Символи, която транспонира едновременно действителни и въобразени шифри. Неговата псевдо-привидна таксономия кове мормонски пароли, амулети и отразяващи зли очи, които приемат и поглъщат Външната Тъмнина. Всяка Земна мазка в неговата картина „Саламандър” е сутраматично свързана със Звездната Равнина, холистично оформяйки звездна порта към Деваканичния Олиблиш за посветените.

Чувствителните целулоиди на алхимичката Джен Уест проектират преживяванията на нейния филм като кристална топка с психо материлност. През призрачния обектив на безкамерното кино регистъра на образите и химическите изкривявания ГРЕХовно се сливат, образувайки халюциногенно ясновидство на ЧИСТА заразна магия. Въпреки, че процесът й е мелиористичен и преднамерен, резултатите решително са ефирни и накълцват метефизическия тръбопровод, който захранва един Ел Ниньо на суровия опит.

Горната призовка беше представена от МНОЖЕСТВО същества от Небесния порядък, изпълняващи задачата да предложат епохална духовна революция, предвестници на Седмия Печат. Той се организира автономно в хода на няколко сеанса, ползвайки кворум от медиуми, които са във връзка с ВИСШИ СЪЩЕСТВа. Писмото ИДЕ ПРИ НАС СЕГА по необходимост и междуплантерно общение. Запитвания относно явяването на AMERICANAESOTERICA в Пловдив или другаде следва да се насочват към Аарон Мултън, културен агент на феномена.

Дата: 11/09/2015

Начало: 20:00 ч.

Галерия SARIEV Contemporary

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…