Като галерия с дългогодишни традиции в художествения живот на Пловдив и страната и със собствена културна политика на подбор и представяне на качествени изложби от 17 септември до 17октомври галерия L‘Union представя знаково име в българската живопис - Емил Стойчев. Изложбата включва петнадесет живописни платна, работени през последните няколко години. Автор с безспорен авторитет и забележителен творчески път в България и Франция, Емил Стойчев отдавна се е утвърдил като емблематичен художник, извел собствен ярко разпознаваем художествен почерк. В платната на Емил Стойчев сякаш се съдържа затворен в себе си цял един свят, за който възможен ключ е единството на картинното пространство. Това отвъд реално пространство е изградено от богат колорит, привидни сюжети, вътрешни персонажни взаимовръзки и сложни пластични провокации, които го конструират, осмислят и го превръщат в една увлекателна, естетична и хармонична визуална реалност.

Творческата биография на Емил Стойчев (1935 г.) започва в началото на 60-те, когато една от изложбите му е затворена от силните на деня и тогава негов колекционер купува почти цялата експозиция. През 1972 г. художникът показва за първи път своя сбирка зад граница, в Берлин. От 1991 г. живее и работи в Париж и за много европейски колекционери е познат като френски автор. През 1993 г. кметството на Париж експонира голяма ретроспективна изложба с негови платна в двореца Багател. Той е един от първите българи, които представят Източна Европа в каталога на аукционна къща Друо, както и единственият български художник, чиято работа е включена в експозицията на автори от цял свят, посветена на 2000-та година.

Емил Стойчев е носител на много награди, сред които орден „Стара планина”- I степен и орден „Св. Св. Кирил и Методий”- огърлие. Удостоен е с националната награда за живопис „Захарий Зограф” (2010 г.), двукратен носител е на националната награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора (1979 г. и 1985 г.). Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия в София (2011 г.).

17.09.2015

Начало: 20:00

Gallery L' Union De paris, ул. "Съборна" 17

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…