SARIEV Contemporary има удоволствието да представи първата самостоятелна изложба в галерията и в България на турския художник Шакир Гьокчебаг – „Aftermade“. Изложбата ще бъде открита на шести ноември от 19 часа в присъствието на художника. В разговор с публиката на седми ноември от 15 часа Шакир Гьокчебаг ще представи работата си, своя художествен подход, както и най-новия си каталог „Prefix & Suffix“. Изложбата ще бъде отворена до 15-ти януари 2016 г. в галерия SARIEV Contemporary на ул. Отец Паисий 40 в Пловдив.

В своята първа самостоятелна изложба на Шакир Гьокчебаг галерия SARIEV Contemporary ще покаже работи, които са представителни за художника и неговата художествена визия. Той е представен от Рене Блок, който описва работата му като „находчива, оригинална и игрива“.

Рене Блок коментира преобразяването на предмети от ежедневието по повод самостоятелната изложба на Гьокчебаг „Prefix & Suffix“ в TANAS (Берлин) през 2013 така: „Той освобождава предметите от ежедневието от тяхното функционално предназначение и, посредством намеси, изпълнени с чувство за хумор, умни реконструкции, отчуждение, фрагментиране или орнаментални пренареждания, ги превръща във впечатляващи художествени работи. Винаги е интересно как превръща тривиални евтини материали в крехки, естетични и фини произведения.“ Освен това работите на Гьокчебаг „предават нещо, рядко срещано в съвременното изкуство; предават една видимо необуздана радост от живота.“

В пространството на SARIEV Contemporary Гьокчебаг ще представи инсталации в своя типичен стил на ползване на предмети от ежедневието. Самият той ги описва като „aftermade“ – израз, въведен от него, за да опише своя художествен подход. С „aftermade“ той се разграничава от „класическата“ дадаистка практика на ready-made. Гьокчебаг не просто използва предмети от ежедневието, извадени от нормалния си контекст. В неговите ръце те се првръщат в суров материал, който трябва да бъде оформен; той се намесва радикално в техния вид и структура докато загубят почти всякакъв белег на предишното си предназначение.

Шакир Гьокчебаг (роден 1965 в Денизли, Турция) е турски художник, който живее в Хамбург, Германия. Завършва факултета за изящни изкуства на университета в Мармара (1987). Художникът е неколкократно е получавал стипендии от правителствата на Австрия и на Германия, удостоен е с наградите George Maciunas - Висбаден, Markus Lupertz - Дюселдорф, Stiftung Kunstfonds – Бон. Сред самостоятелните му изложби са: „Der, Die, Das“ (2013) в Gallery Arsenal (Познан, Полша), „Prefix & Suffix“ (2013) в TANAS (Берлин), „Simple Present“ (2010) в Saarlandisches Kunstlerhaus, Саарбрюкен; „Cuttemporary Art“ (2008) в Kunstverein Леверкузен. Избрани групови изложби: „At The Crossroads II“ (2014) в Sotheby’s (Лондон), „Seriously Ironic, Positions in Contemporary Turkish Art Scene“ (2009) в CentrePasquArt (Биел, Швейцария), „Taswir - Pictorial Mappings of Islam and Modernity“ (2009) в Martin-Gropius-Bau (Берлин), „Wirnenneneshamburg“ (2008) в Kunstverein Хамбург, „Passion of Mankind Mankind“ - Summer Biennial (2007) в Лулео (Швеция). 

Откриване 6 ноември 2015, 19:00 в присъствието на художника

 

Разговор с художника 7 ноември 2015, 15:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…