В Дома на културата „Борис Христов” ще бъде открита изложба, посветена на Магна Харта. Официалното откриване ще се състои на 9-ти декември от 18:30 ч. Тя включва 16 двуезични изображения, които представят историята, влиянието и наследството на Магна Харта, чиято 800-на годишнина се отбелязва тази година. Изображенията са предоставени от британския парламент, Националния архив на Великобритания и Британската библиотека. 

Изложбата, която е част от мащабната инициатива „Магна Харта” на британското посолство ще бъде открита от заместник-посланик Сара Райли.

През 2015 г. се навършват 800 години от подпечатването на Магна Харта, чиято история е тясно свързана с полагането на основите на демокрацията и свободата.  Магна Харта представлява символ на правата на човека, свободната реч, личните свободи и правосъдието от двете страни на Атлантическия океан. Хартата е осигурила на хората определени права и е подчинила краля на върховенството на закона. Векове след подпечатването й, тя продължава да вдъхновява поколения световни лидери. Чрез Томас Джеферсън, Махатма Ганди и Уинстън Чърчил, Магна Харта е дала облика на живота ни днес.

Описвана като най-големия британски експорт, заедно с английския език, Магна Харта е международен символ на справедливостта, свободата и демокрацията. Принципите ? са залегнали в Декларацията за независимостта и са послужили за основа на Всеобщата декларация за правата на човека.

За Магна Харта

Магна Харта е мирно споразумение, подпечатано през 1215 г. между крал Джон и лордовете-феодали, които въстанали срещу управлението му. Споразумението установява за пръв път принципа, че всеки, включително и кралят, е подчинен на закона. Великата Харта съдържа 63 клаузи, като най-известната, която е част от законодателството и днес, за пръв път дава правото на справедливост и справедлив процес.

Магна Харта е първата стъпка по пътя към парламентарната демокрация и зачитането на личните права. От подпечатването си преди 800 години до днес, документът вдъхновява хора по целия свят. Нейните принципи са отразени в Била за правата на САЩ, Всеобщата декларация за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека.

През 1964 г. в съдебния процес, в който се бори за живота си, Нелсън Мандела посочва Магна Харта като един от основните документи, почитани от демократите по целия свят. Хартата продължава да бъде цитирана в правния свят, най-вече като символ на правосъдието, свободата и демокрацията.

Документът, който първоначално представя конкретните искания на група феодали, впоследствие се превръща в международен символ на свободата, без който днес може би нямаше да имаме правата, които ценим толкова много.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…