Именитата ваятелка на керамични пана Маргарита Иванова открива изложбата си на 11 април от 18 ч. в галерия „Пловдив” (фоайе на Общински съвет Пловдив).  В изложбата "Пролетно настроение” тя ще покаже уникални керамични пана създадени през последната година. Жената отново е главен герой, носеща настроението, уханието, радостта и любовта. Не случайно е поставена в природна среда. Природата е вечна, обхваща цялата Вселена както и живота като цяло.  Всичко започва от природата. Тя е носител на енергията, така както и жената. Дени Дидро сравнява жената с природата, също така потайна и тайнствена. В творбите жената е замислена, щастлива, споделяща радостта.

Хари Хараламбиев за авторката:

Маргарита Иванова знае, че умореното сърце е гибелно за твореца. И тъкмо за това тя неуморно търси нови пътища, нови идеи, нов натюрел. За мен не е изненада стремежът й да покаже, че керамичните платна се родеят с класическата живопис.

Гледайки сътвореното, съзнанието ми е пронизано от усещането, че амплоато на художничката са кавалетните форми. Тя демонстрира неподозирана дълбочина в нюанса. Лично аз се убеждавам, че чрез сътвореното художничката ни напомня, че изкуството е първичната връзка със земята, живата вода на нашата памет.

В паната доминира ярката тоналност. Те са експресивни. И за това сътвореното от Маргарита определям като странни пейзажи на душата, които разкриват нови хоризонти в изобразителното изкуство. Маргарита не познава спокойствието, задоволството от постигнатото. Тя не спира в своето художническо развитие.

Художничката се е вгледала по - подробно във всевечното начало на живота, шедьовъра на природата, нейната посестрима - жената.

Жените при Маргарита са в различни душевни състояния, което ме напътства да си припомня размишленията на великия Бешков - този обременен от мъдрост творец: "Няма истини за изкуството вън от творческата преживелица. Това е ключът,  с който аз влизам в своя дом."

Разсъждавайки върху казаното, продължавам: Аз се изправям пред художничката и беседвам с нея. Тя е творец, наложил си безпощадна дисциплина. Паната, вярвам, ще се съгласите, издават изкуство с високи валенции. Маргарита Иванова е художник, който зарежда зрителя с оптимизъм.

И накрая: В керамичните пана има нещо сгъстено, нещата са подчертани по строго индивидуален начин, предадени са с особена живописна хармония. Те говорят и ни разказват нещо. Лично за мен това, че Маргарита е талантлив, безпощадно талантлив творец с белег, че тя търси съвършеното. Тя е динамичен и ярък творец, който работи и твори аристократично.

Експозицията ще продължи до 1 май.

Очакваме Ви!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…