Йордан Иванов Янаров е роден в гр. Пловдив в лятото на 1951 г. Наследява интереса към обработката на дърво от дядо си. От училищните си години в художествена паралелка специализира художествена обработка на дърво. Той посвещава 45 години на изучаването на тънкостите на резбарския занаят. През 1977 г. е приет за член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив, като печели майсторска титла с изработката на пластично пано слънце. След това три пъти е избиран за председател на Задругата – от 1983 до 1987 и след това още два мандата – от 1990 и от 2000 г.

Работи с масивна дървесина от широколистни дървета, предимно орех, дъб и череша. Обковът и резбованите композиции са авторски, по негов проект. Работи в стила на резбованите ретро-мебели. Има негови изработки в обредни домове, правил е и гербове, а от 1980 г. изработва марионетките за кукления театър. Представя своите изработки предимно в Орешака, Троян. Участвал е в над 20 изложби, като сред тях и много извън страната, в Българските културни институти в Полша, Чехия, Унгария и др. Резбите, които ще видите на тази изложба, са изработени от Данчо Янаров, и са събирани от 12 години в частната колекция на Георги Митев.

Изложбата „Дърворезба“ в РЕМ – Пловдив е по случай 65-годишнината на автора. Тя ще бъде открита от доц. д-р Красимира Кръстанова, декан на ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и от Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Официалното откриване ще се състои на 30 юни 2016 г. от 18:00 ч в Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ще продължи до края на месец юли 2016 г.

Заповядайте да споделим заедно пътешествието по линиите на ретро-резбите на майстора Данчо Янаров!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…