Рожденият ден ще бъде отбелязан с изложба на Георги Чапкънов и представяне на първият му голямоформатен, луксозен албум

21 години! Сериозни години за сериозна галерия. Празника ще посрещнем с изложба на проф. Георги Чапкънов . Ще представим луксозния, голямоформатен, двуезичен албум, който галерията изработи, с творчеството на този изключителен български творец. Албумът, всъщност, е първи опит за по – пълно публикуване на творбите на Чап. На 148 стр. са разположени 239 илюстрации и 96 фотографии. На празника ще бъде връчена и поредната награда за арт журналистика. 

На 20.09.2016 г. от 18:00 ч. галерия Възраждане ще отбележия своя 21 рожден ден с изложба скулптура, рисунка, графика и живопис на проф. Георги Чапкънов – Чап. Изложбата ще продължи до 10.10.2016 г. 

Георги Чапкънов все повече се утвърждава на най-високото художествено ниво, което отдавна, всъщност, му принадлежи. Рисувач, мислител и човек, ваятел от Бога, той все повече търси големите форми (бюстове и монументи), но и продължава да създава великолепните си рисунки, които го нареждат в първата тройка съвременни български рисувачи. Каквото и да излезе из под ръцете му, то вече е с качествата на класика. Сякаш с нарастването на годините нараства и духовната, и душевна щедрост, която той дарява на зрителя, влагайки я в творенията си. Чап възпя, осмя и осъди, с много обич към човека, всичко човешко и остава ненадминат хуманист в съвременното ни изкуство.  

Краси Алексиева, 2016 г.

Чапкънов е ювелирния чародей в съвременната българска скулптура. Светлият морален кодекс на един човек, философ и естет, неговият, дълбоко вкоренен, патриархален дух, надзалезният му идеализъм, сърцето му – отворено и съпричастно към всеки и всичко – ето базата, върху която талантът на художника създава авторски свят, в който, абсолютно достойно, се конкурират скулптурата, рисунката, акварелът, графиката и прочие.

Краси Алексиева, 2016 г.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…