Откриването ще се състои на 23-ти септември

Програма:

23 септември (петък)

19:00 - 24:00 - изложба "Съкровищата на будизма - част II" 

Изложбата ще представи традиционно будистко изкуство, което ще запознае посетителите със символиката и смисъла на будистките изображения. Ще бъдат изложени ръчно изработени тханки (тибетско изобразително изкуство на  живописване или бродиране на картини - свитъци), статуи и различни специфични предмети и украшения. 

В будистката практика статуите и тханките служат като помощни средства за фокуса при медитация. Техният дълбок символизъм отива далеч отвъд художествения изказ, и въз основа на будистките учения, позволява на човек да разпознае истинската природа на своя ум, като с помощта на съответните умели методи преживее неотделимостта на пространство и радост и така постигне трайно щастие.

20:30 - 21:20ч – кратки видeoлекции Лама Оле Нидал

“Карма - причина и следствие”, 22 мин, прожекция - Карма означава причина и следствие, не съдба. Разбирането, че всеки от нас е отговорен за своя собствен живот прави възможно съзнателно да се създават добри впечатления, които да донесат щастие, избягвайки причините за страдание в бъдеще.

“Любов и партньорство”, 28 мин, прожекция - В будизма има различни начина за достигане до просветление: сам, като монах или монахиня, в семейство или като свободен йоги. Лама Оле Нидал обяснява моделите на поведение, които се разгръщат във взаимоотношенията, и дава конкретни съвети за това как да се достигне най-висше ниво на партньорство.

22:00 - 23:30ч - “Будизмът в модерния свят”, 87 мин, прожекция

Филмът разказва за кралски син, който става Буда, и за XVII-я Кармапа, духовен глава  на школата Карма Кагю, в рамките на Диамантения път на будизма. Изследва какво е будисткия живот в забързания модерен Западен свят и говори за растящия интерес към будизма днес.

24 септември (събота)

12:00 – 24:00ч - изложба "Съкровищата на будизма - част II"

17:00 - 18:30ч -  Лекция “Ученията на Буда за щастието”, лектор Явор Монев

19:30 - 20:20ч - "Прозрачният лама", 48 мин, прожекция

Историята на живота на Любпон Чечу Ринпоче, един от най-великите майстори на тибетския будизъм на XX век и реализиран лама. Филмът ни връща през 70-те години, когато първите европейци, интересуващи се от будистките учения за ума, идват в Непал.

21:00 – 21:30ч - „Медитация“ - кратка видеолекция на Лама Оле Нидал, 23 мин, прожекция

Единствената разлика между Буда и всички нас е просто, че той е медитирал повече. Медитацията е важен метод по пътя към просветлението. Лама Оле Нидал обяснява отделните фази и цели на медитацията. 

Вход свободен!

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…