С изложбата „Между два свята” Найден Станчев отваря пред нас една врата на мисли, усещания и преживявания, свързани не само с жената и мъжа, а с минало и настояще.

Свят на легенди,  свят на приказки, на чудното и необикновеното.  Найден е магьосник-разказвач. Попаднали в магията на картините му,  ние се връщаме към  онзи, запечатан в паметта ни момент на необикновеното, приказното и прекрасното.

Богат на багри е светът на художника. Завладелите го настроения, образи и сюжети от българския фолклор или от предания и легенди ни разкриват типично български образи.  Неговите,  по своеобразен начин,  стилизирани герои, сякаш са се втурнали  нанякъде да отбележат някой дългоочакван  празник.  Една причудлива динамика, преплетена с вълшебно спокойствие, излъчват платната на Найден. И всичко това наситено с богат и ярък колорит с игра на светлина и сенки със замах и категоричен рисунък.

Картините представят образи, родени от фантазията на твореца, а сякаш са съпреживени, съпричастни с живота и съдбата му. В картините се съчетават женски образи с образи на риби, птици, плодове. По този начин авторът изразява връзката на човека с природата.  А може ли да бъде  по друг начин. Фигуративната  живопис със сложни и интересни композиции,  изпълнени с  контрастни и ярки цветове, очертава красиви женски образи с изразителни форми и омайно  внушение.

Посланията на автора  носят философски  знак, провокират  чувствата и мислите на зрителя.

Силното усещане за простор, движение и свобода, съчетано със стилизираните,  в определена степен,  нежни  женски  образи,  в  ярки  багри,  разкриват  отношението на художника  към  жената, природата  и  света. Кодираните в картините  въпроси  за човека, загадката, човешката душа, вълнуват не само твореца,  но са  и ясни  послания  за неговата публика.

Откриване на 29.09.2016 г. от 18:00 часа културен център „Бялата къща”

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…