Новият филм на Вим Вендерс „Анселм“ дава начало на поредното издание на кино-литературния фестивал Синелибри в Пловдив. По традиция домакин на събитието е арт-киното на града LUCKY Дом на киното. В програмата предстоят общо 23 филма в рамките на повече от две седмици – от 14 до 29 октомври.

 

Старт дава документалният киношедьовър на Вим Вендерс „Анселм“ в събота, 14 октомври от 18:30 часа. Той е посветен на знаменития художник и скулптор Анселм Кифер. Този вълнуващ, изпълнен с благоговение портрет преплита миналото и настоящето на неортодоксалния творец, за да хвърли светлина върху източниците на вдъхновение, които са помогнали за формирането на неговата визионерска вселена.

 

На 15 октомври, неделя, предстои дебютът в документалното кино на Милена Фучеджиева, озаглавен „Ваймар Експрес“, който тя лично ще представи и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията. Във филма ще научим част от противоречивата история на Фани Попова-Мутафова.

 

В програмата са включени заглавия от целия свят, като ще видим и новите роли на някои от най-любимите ни актьори. Сред най-ярките акценти в програмата е драматичният романс с привкус на комедия „Господин Блейк на вашите услуги!“ на Жил Льогардиние, една пленителна история с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли. Филмът „По черните пътеки“ ще ви срещне с един различен герой на Жан Дюжарден, по-чувствителен и одухотворен.

 

Не бива да се пропуска и биографичната драма „Алма и Оскар“, която възкресява бурната връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка.

 

Тази есен, като реверанс към невръстните зрители, Синелибри ще отбележи „100 години Уолт Дисни“ с някои от най-обичаните анимационни продукции, удостоени с множество отличия. Пловдивските малчугани ще могат да видят „Героичната шесторка“, „Смелата Ваяна“, „Зоотрополис“ и „Замръзналото кралство“.

 

Фестивалът ще продължи до 29 октомври с ежедневни прожекции. Билетите са на цена 11 лева и 9 лева за учащи и пенсионери. Цялата програма е налична на сайта kinolucky.com, откъдето могат да се правят резервации и онлайн покупки на билети. Касата на киното е отворена всеки ден от 16 до 21 часа, а в почивните дни – от 11 до 21 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…