След броени дни на Античния театър в Пловдив се открива официално двадесет и първото издание на най-големия литературен фестивал в България – „Пловдив чете“. Вече по традиция организаторите предварително провеждат литературна работилница с младежи, желаещи да се занимават с журналистика.

Обучението по журналистическо писане е част от програмата Пловдив чете 2023 I Лято и тази година е конкретно насочено: „Как се пише за блога на Пловдив чете“. Сайтът Plovdivchete.com през годините се превърна в самостоятелна и пълнокръвна медия, която предлага информация за книжния фестивал, за неговите потребители, подробно всички събития от програмата и с помощта на младите журналисти-доброволци показва всички по-важни събития. Рубриката „Новини“ извървя своя самостоятелен път и вече представя културните събития под тепетата през цялата година, а не само в рамките на фестивала. Сайтът се развива и друга самостоятелна рубрика – „Голямо като дума“, където помества ревюта на нови книги и срещи с интересни автори.

Фестивалният блог за поредна година покани журналиста Радослав Иванов да предадат на младите бъдещи репортери всичко, което знае за писането и журналистиката. И този път желае да се учат младежите не липсват. Всички са амбициозни и мотивирани, а някои вече публикуват текстове в различни онлайн медии.

Радослав Иванов

 „Много съм доволен, децата ми направиха страхотно впечатление. Мислят бързо, реактивни са, имат вече натрупан литературен и информационен бекграунд, трябва им малко практика“, обяснява как е преминало обучението на Радо Иванов.

„Тези обучения дават реален шанс на младите хора да влязат директно в журналистическата професия. Защото в „Пловдив чете“ ги подготвяме и веднага започваме да отразяваме реални и сериозни културни събития. Разбира се, не ги оставяме сами, до тях сме и помагаме с каквото можем“, сподели организаторът на литературната работилница Славена Шекерлетова.

Славена Шекерлетова и Радослав Иванов

В работилницата те ги запознават с основните понятия и настройки при създаването на журналистически текст, обясняват неговите компоненти и по какви правила се подчинява написването на информацията, как трябва да бъде подредена тя, която е най-подходящото заглавие и ги учи как да отсеят и да се фокусирате върху най-важното, за да го предадат точно и адекватно на читателите.

Бъдещите доброволци за блога на Plovdivchete.com научават и как да използват добри снимки, върху какво да внимават при отразяване на културно събитие, какви въпроси да не пропускат и как да реагират в непредвидени ситуации.

Следвайте теоретичната част, младежите получавате и практическа задача. Трябваше да изчетете дълго интервю с носителя на „Международен Букър“ Георги Господинов, да отделите своите теми, по които говорят писателят, да подберат най-значимото и атрактивното от разговора и на тази база да изберат фокуса върху своите статии, да напишат добро заглавие и да преценят обема на материалите.

Младежите показвате завиден нюх и отношение към задачата. Всички са възхитени от социалния феномен, който Господинов провокира наскоро – в България да се извият дълги опашки за книги. И отдадоха дължината на тезата му, че българското „чудо на езика“ може да ни измъкне като нация. Защото езикът е по-стар и по-важен от държавата и той винаги е оставал и не е спасявал, когато я няма държавата.

Източник: Пловдив чете

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…