В първия месец на годината организаторите на Литературния салон "Spirt & Spirit" отварят отново вратите на клуб „Петното на Роршах“, за да ни срещнат с с Камелия Панайотова и дебютния ѝ роман "Ане".  Модератор на разговора ще е Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателство „Жанет–45“.

Роман за поколението на 90-те, отглеждано от своите баби. За живота в периферията - в малките български градчета и селца. За травмата на необичаното дете и страхът от отхвърляне. За порастването и приятелството. И най-вече за силата на прошката, която най-трудно даваме на себе си.

-----
"Да живееш под погледа на малкото селце и под угрозата да не бъдеш одобрен, разбира се, подпомага бунта на подрастващата Ане. Тя е едновременно социално невинна и жестока с онази крайна детска жестокост.

Разказаните случки са хронологично непоследователни, което допълнително задъхва ритъма. Прескачането на едри времеви отрязъци обаче не е колаж, а следва логиката на потока на съзнанието, на разказваното от героинята. Горчивината е преживяна два пъти – веднъж в хода на сегашното ѝ живеене, и втори път през ретроспективното преживяване на детството.
Травмата на необичаното, отхвърлено дете се репликира отново и отново в съзнанието ѝ. Предопределя изборите ѝ. Държи я като зад стъкло. Емоционално тя не успява да се свърже с никого и почти не си позволява да го осъзнае.

В този разрив всъщност се случва и динамиката, която също би била интересна за читателя. Възприемайки разказа за миналото, читателят неизбежно започва да следи и начините, по които героинята преработва детството си в процеса на споделянето му.

Затова и останалите персонажи са по някакъв начин функция на нейната гледна точка. Лелята, също жертва на насилие, бащата и майката алкохолици, бабата, чичото, който злоупотребява с тялото на малката Ане. Приятелката ѝ Лола, която споделя нейния фантазмен свят, но никога не успява да я предпази от силите на саморазрушението.

Единственият светъл лъч е бащата на приятелката ѝ, който всъщност играе ролята на майка на Ане. Отдалече и за кратко, той е градският човек, който ѝ дава емпатия, нежност, усещане за нормалност. И вероятно благодарение на тях, неосъзнато, малката Ане оцелява.

Оцелява, за да разкаже.

"Ане" е роман, написан с добре дозирани безпощадност и поетичност, но и заявяващ автофикционалността си. Беше въпрос на време да се появи подобна книга от български автор, някак съвсем в крак с някои тенденции в европейските литератури (Лизе Спит, Елфриде Йелинек, Марийке Лукас Райнефелд).

“Ане”, въпреки острата си тъга, е поетичен, красив опит да се договорим с разрушителните импулси в себе си. Да засеем семенцето на вярата, че всичко се променя. Да се родим отново от себе си, от вярата в бъдещето. Въпреки болката."

Ина Иванова

------
Литературен фестивал Spirt & Spirit
ИК "Жанет-45"
Литературен фестивал Пловдив чете
клуб Петното на Роршах, 19 часа, 16 януари 2024 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…