Клуб “Аптека за душата” при Народна библиотека „Иван Вазов“ и издателство “Лемур” канят пловдивчани и гостите на града на представяне на книгата „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева в Пловдив.

 

На 24. април (сряда) от 18:00 ч. ще се пренесем назад във времето и дълбоко в сърцето на Златна Добруджа с романизираната биография на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски. Представянето на книгата ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ и е отворено за всички почитатели на българската литература.

 

Гостите ще могат да научат повече за „Добруджанският феникс“ лично от авторката Стефка Станчева. В разговор с управителката на издателство „Лемур“ и представители на библиотеката, тя ще разкаже повече за процеса по създаване на книгата и за забележителната история на Яни Калиакренски.

 

В края на вечерта всеки желаещ ще може да си закупи книгата с автограф.

 

Повече за книгата и авторката

Стефка Станчева е родом от Каварна, но от много години живее и работи в София. Още от дете изпитва афинитет към книгите, затова съвсем естествено решава да учи библиография и библиотекознание, а след това продължава с българска филология, после с журналистика и педагогика. Дългогодишен преподавател по български език и литература, в свободното си време Стефка обича да пътува със семейството си, обича неповторимия шум на морето и умиротворението на планината. Споделя, че за нея те са прекрасен лек срещу забързания ритъм на силно ангажираното ежедневие. А освен това си има и един само неин спасителен бряг – вечер да се усамоти в любимия си кът вкъщи с хубава книга в ръка и тогава мигът се разтваря в блаженство.

 

„Добруджанският феникс“ е дебютният ѝ роман, който се основава на история за истински личности и събития.

 

Никоя земна сила не е в състояние да затрие духовното богатство на един народ.

 

Яни Хаджиянев – Калиакренски

 

Каварна, 1898 г. В дома на един от заможните и уважавани местни търговци се ражда син, но нищо не предвещава, че след време той ще се нареди сред най-силните гласове на Добруджа. Година след година отрудените добруджанци посяват и прибират златно жито, товарят и разтоварват препълнени кораби със стока, опъват тежки мрежи със сребристи риби. А младият Яни Хаджиянев расте, запленен от книгите, музиката и легендите. Но сърцето му се разкъсва между желанието да претвори тези истории на белия лист или на театралната сцена и тежестта на вменената му още с раждането отговорност към семейния занаят.

 

Когато тъмният облак на поредната нова власт надвисва над това райско място, всичко се променя сякаш за миг. И докато силните на деня си прехвърлят изстрадалото парче земя, Яни и неговите връстници учат, влюбват се, изграждат идеалите си и се изправят пред най-страшните години за родината си. Търсейки своята правда и своите причини да продължи напред, Яни открива и най-силното си оръжие – думите.

 

 

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към корените си, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

 

Очакваме ви на 24. април (сряда) от 18:00 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…