Представят документалното изследване „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ на българския историк д-р Стефан Иванов в Историческия музей на Пловдив

 

В книгата на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ за първи път в история ни цялостно и с документална подплънка се изследват криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. С настоящото издание категорично се разобличава митът, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“.

 

Официалното представяне на книгата за Пловдив ще се проведе на 23 април 2024 г. /вторник/ от 18:00 ч. в зала „Съединение“ в Регионален исторически музей-Пловдив.

 

Авторът и книгата ще се представят от историка Рада Банялиева, дългогодишен изследовател на новата и най-новата българска история.

 

В разговор с автора ще се обсъдят основни проблеми и характеристики на криминалните престъпления в периода 1944–1989 г.: кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. В книгата са публикувани конкретни данни, чиято липса досега прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения. Разгледани са условията и средата, в която се случват престъпленията и обобщените изводи от изследването.

 

Стефан Иванов е роден през 1975 г. в София. Доктор по история, има завършени магистърски степени и по Теология (Богословие), и по Маркетинг. Заместник-директор на 149 Средно училище „Иван Хаджийски“ в столицата. Избиран три последователни мандата за общински съветник в София за периода 2003-2015 г. Автор на книгите „България и Германия 1914-1915“ (историческа монография), „Три цвята: синьо, синьо, синьо“ (публицистика), „Песента на Славея“ (роман) и „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989)“ (историческа монография). Един от учредителите на местна коалиция „Синя София“, която за предстоящите парламентарни и европейски избори прераства в „Синя България“. Женен, с дъщеря и син.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…