Започна гласуването за „Моята любима книга – 2015” – първият по рода си национален конкурс за нови книги, издадени през изминалата година, в който победителят ще бъде определен от читателите чрез онлайн гласуване. 

От 29 февруари 2016 г. на сайта www.vsichkozaknigite.bg всеки над 16-годишна възраст може да даде гласа си за тези заглавия, издадени през 2015 г., които са го впечатлили най-много.

Конкурсът, организиран от Сдружение „Всичко за книгите”, се провежда за първи път и ще протече на два етапа. Първият ще се състои от 29.02.2016 г. до 08.04.2016 г. и ще даде възможност на читателите да подкрепят своите любими книги в шест категории: „Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“. Вторият етап ще се проведе от 11.04.2016 г. до 17.04.2016 г. и в него 18 финалисти – по 3 книги от всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г. 

„Очакват ни интересни и вълнуващи седмици, казват организаторите. Ще бъде любопитно да разберем какво обичат да четат най-много българските читатели – кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели.

В този конкурс ще се гласува за нови заглавия, които само една година са присъствали на българския книжен пазар. Целта ни е да обърнем внимание на актуалните книги, да дадем възможност на читателите да определят своите фаворити в различните жанрове и да създадем активен диалог за съвременната литература и за определящите литературни тенденции. 

Българските издатели подбраха близо 300 от най-добрите заглавия от своите листи и с този първоначален списък започва конкурсът.

Оттук нататък думата имат читателите – те също могат да добавят своите предложения, стига да отговарят на условията на конкурса.“

След седем седмици ще стане ясно коя е книгата, спечелила сърцата на най-много българи, която ще получи приза „Любима книга на България” за 2015 г. След края на надпреварата ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., а други – поощрителни награди.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 г. и 15 г. също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса „Бисерче вълшебно”, който ще продължи до 17 април.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книга-2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”. Кампанията се осъществява със съдействието на Столична община и катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…