Училище „Св. св. Кирил и Методий“ се превърна в театрална сцена днес. Студенти от Нов български университет показаха на десетокласниците от училището серия драматизации под формата на форум театър. Посещението беше част от срещите, организирани в различни учебни заведения във връзка с проект „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“.

Студентите представиха три кратки истински истории, свързани с училищния живот. Младите таланти предизвикаха бурни реакции у учениците със сюжета на историите и театралните си умения. След като учениците внимателно проследиха всяка ситуация, заедно трябваше да изберат тази, която им е повлияла най-силно и актьорите да я проиграят отново. Различното този път беше, че по всяко време десетокласниците можеха да кажат „СТОП!“, с което да спрат хода на ситуацията и да се опитат да я проиграят по различен начин, да предизвикат различна реакция у участниците, да променят изхода от случилото се.

Учениците взеха участие с голям ентусиазъм и предложиха множество различни и креативни сценарии, включиха се в разиграването на ситуациите и някои от тях не пропуснаха да впечатлят със своя актьорски талант. На края на представлението всеки имаше възможността да се включи като зададе различни въпроси на „главните герои“ в пиесата или им даде съвет. Учениците, заедно с директора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Таня Николова, активно се включиха в дискусията и с интерес разгръщаха личността на участниците в историята.

Това преживяване донесе на учениците усещането, че могат да вземат активна позиция по отношение не само на насилието и тормоза в училище, но и на всичко, което се случва в живота им – в и извън училище. Те имат възможността да се изразят, да бъдат себе си, да бъдат промяната. Форум театърът напомня на участниците и наблюдателите, че винаги имат силата да постъпят по различен начин, че една малка дума, жест или едно по-различно отношение, може да промени изцяло изходът от дадена ситуация, от даден проблем. Той не само повишава чувството за отговорност на младите хора, но им позволява и да погледнат света от множество различни гледни точки и да повишат своята толерантност към различието.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…