Международна научна конференция на най-високо академично ниво

Паулина Александрова


Юбилейната 50-годишнина на Академията ще бъде подобаващо отпразнувана с богата и интересна програма. На пресконференция тази сутрин ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев разкри основните точки от нея.
На 23 септември в 16:30 часа духовият оркестър на АМТИИ ще постави началото на празничните събития пред Градската художествена галерия, която Красимир Мирков безвъзмездно предостави на АМТИИ. В нея от 17:30 ще се открие изложба на студентите и преподавателите от факултета по Изобразително изкуство.
На 24 септември от 16:30 пред Общината духовият оркестър на Академията ще изпълни кавър версии на класически произведения, чиито аранжименти са на преподаватели от АМТИИ. В 17:30 оркестърът ще се премести пред Дома на културата "Борис Христов" и ще посреща гостите с музика преди тържественото откриване в 18:00 часа. В кратка концертна програма в рамките на около час ще бъдат демонстрирани всички жанрове, застъпени в обучението в АМТИИ - от класическата музика и танц  до Фолклора.
По повод 50-годишнината е организирана и изключително мащабна международна конференция на най-високо ниво, която ще обхване теми от всички жанрове на изкуството. Тя ще се проведе в периода 23-24 септември. Участниците в нея са 88 представители на университети, академии и институти от 11 страни, между които са Израел, Йерусалим, Китай, Беларус, Хърватия, Румъния и др. Цели 28% от участниците са представители на други държави, а 3/4 от всички са представители на научните среди извън Академията. В конференцията участват 16 професори, 15 доценти, 25 доктори и 23 докторанти. В конференцията участват не само всички ВУЗ-ове за изкуства, но и почти всички университети в България.
Голяма гордост на Академията е фактът, че вече има акредитация за обучение на докторанти във всички професионални направления на художествените специалности,  заяви заместник ректора проф. Даниела Дженева.
През октомври приключи 2-годишния проект "Подкрепа за развитие и насърчаване на докторантите в областта на изкуствата". През тези две години се  разработиха четири допълнителни модула във всички избираеми дисциплини, осигури се онлайн обучение по чужди езици за 10 докторанти. Осигуриха се и кабинети за докторанти с висококачествена техника и лицензиран софтуер. Закупиха се 90 броя специализирана литература и абонамент за 15 важни специализирани периодични издания. Осигуриха се и 6 концерта на докторанти - два в НДК гр. София, два в АМТИИ, един в Държавна опера Пловдив и един в читалище "Христо Ботев" гр. Пловдив. Научните доклади и художествено-творческите постижения на докторантите се публикуваха в научни списания.   Достигнаха се заветните точки да се повиши мотивацията на докторантите, да се подобрят условията за техните научни и художествено-творчески постижения, да се въведат добри практики в академията в тази насока и да се осигури публичност сред обществеността за нашите докторанти, допълни заместник ректора проф. Даниела Дженева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…