Плати колкото прецениш

Освен, че е първият по рода си Форум за социална промяна и отворено образование чрез емпатия в Източна Европа, EMPATHEAST ще бъде и смел икономически експеримент. За пръв път събитие от такъв мащаб ще бъде на принципа "Плати, колкото прецениш", с което организаторите от „Фабика за идеи“ искат да докажат, че въпреки скептицизма, принципите на солидарната икономика са напълно приложими в България.

„За да говорим за социални иновации трябва самите ние да сме готови да поемем по пътя на риска“, споделят от екипа на Фабиката. Те са категорични, че първата реализирана промяна е създаване на системи на доверието като тази, в която всеки ще може да прецени колко да плати спрямо усещането и знанията, с които си тръгва от форума.

Посетителите на тридневното интердисциплинарно изживяване от лекции, пърформанси и уъркшопи, трябва да се регистрират предварително на сайта на събитието. Тъй като местата са ограничени, специално селектирани въпроси, които търсят "Супер силата" и „социално-иновативните“ идеи във всеки, ще подберат потенциалните визионери, които заедно да поставят България на световната карта на социалното предприемачество.

Предизвикателство за иновации в изкуството
EMPATHEAST и „Фабрика за идеи“ хвърлят ръкавица и на творците с ART INNOVATION CHALLENGE – конкурсът, който провокира хората на изкуството и креативните граждани да създадат иновативно и приложимо решение за промяна на градската среда в темата „Колективна интелигентност“.
Регистрацията за предизивкателството вече е в ход и е активна до 31 октомври 2014г.  Записалите се екипи ще бъдат изпратени на неочаквана локация в Пловдив. Целта е чрез езика на изкуството - пърформанс, инсталация, изложба, акция или игра, да се стимулира колективната интелигентност, като максимален брой хора участват в създаването на споделена визия за промяна на градската среда.
Победителите от Art Innovation ще бъдат обявени още на 8-ми ноември, когато ще започнат да работят по идеите си, за да се случат те в рамките на EMPATHEAST.

За EMPATHEAST
Форумът ще покаже чрез примери от света и региона как идеята за социално благо еволюира със смелостта ни да посегнем към иновациите и да създаваме емпатични модели в икономиката, образованието и начина на управление.
Банка, която вместо клиенти има 37 хиляди членове, които сами дефинират инвестиционната й политика; Социално предприятие на незрящи професионалисти, които водят процеси за организационно развитие в тъмното; система за солидарно градско земеделие, която въвлече хиляди в Бавария; “Добра торба“, която повишава жизнения стандарт на десетки жени на възраст над 50 години в Сърбия; образование, превърнато в поле за системно мислене чрез игра в Холандия: тези и още много примери  и вдъхновения за възможната промяна, ще могат да преживеят между 14 и 16 ноември в Пловдив, всички, които търсят новите подходи за развитие на обществото ни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…