Нумизматично дружество Филипопол ще отпразнува своя 50-ти юбилей с изложбата "Ние, пазителите" в Регионален исторически музей - Пловдив. Официалното откриване ще се състои от 18 ч. на 29-ти октомври в зала Съединение на едноименния площад. Пловдивчани и гостите на града ще могат да я разгледат от 30.10.2014 до 15.11.2014 в залата за временни изложби на Областното събрание на Източна Румелия.

Припомняме ви, че през 2012 г. Нумизматично дружество Филипопол гостува на Регионален Исторически музей – Пловдив с първото издание на „Ние, пазителите”. Според организаторите това беше първата национална нумизматична изложба, жест към науката, израз на неумиращата страст на колекционера към непознатото и красотата, доказателство, че културното наследство на България има добър стопанин в лицето на гражданското общество и апел за една по-ясна, толерантна и мъдра бъдеща законова уредба в тази област. Тогава бяха показани монети и монетовидни предмети от Античността до наши дни, в т.ч. и колекцията на тема: „Монетите на Античния Филипопол”, събирана в продължение на повече от 45 години. Изложени бяха и забравени архивни снимки от историята на нумизматичната общност в България, а изложбата премина под огромен интерес.

Уникална сбирка от римски антични монети, сечени от 81 г. до 222 г. във Филипополис, показа Нумизматично дружество-Пловдив на изложението „Булколекто 2014“, което се проведе в Международен панаир Пловдив.  Експозицията съдържаше образци от над 400 емисии, правени по време на управлението на 15 римски императори. Върху бронзовите монети са изобразени божества, култови комплекси, спортни съоръжения и моменти от Филипополските Питийски игри.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…