Един от най-активните съвременни диригенти на Азия – Йонг Чи Лий, ще дирижира втори концерт от цикъла „Щедьоври на симфонизма” на 6 ноември в Концертна зала. Родом от Сеул, маестрото  получава образованието си в САЩ – завършва магистратура в Манес Колидж и докторат в Държавния университет в Ню Йорк. Учил е и в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София при проф. Васил Казанджиев.
В изпълнение на оркестъра на Пловдивска опера ще прозвучат Шуберт – Увертюра „Розамунда”, Райнике – Концерт за флейта и оркестър в ре мажор и Дворжак – Симфония № 7 в ре минор.  Солист ще бъде талантливата флейтистка Жи-Хае Юн (Южна Корея), която изнесе бутиков рецитал в Пловдив в началото на ноември.
Маестро Лий е работил с много различни оркестри по света. Той има обширен репертоар и дирижира повече от петдесет концерта на година. Сред изявите му напоследък са концерти със Софийската филхармония, филхармоничните оркестри в Пловдив, Сараево, Харков и Одеса, оркестъра на Белградското радио и телевизия, Бохемския симфоничен оркестър в Прага, Филхармония „Яначек” в Острава (Чехия), Симфоничния оркестър MAV в Будапеща,
Паралелно с оперните и симфоничните си изпълнения Маестро Лий прави редица записи. Неговите интерпретации на Четвърта симфония на Чайковски, Втория цигулков концерт на Виенявски и Тройния концерт за пиано, цигулка и виолончело на Бетовен с Пловдивската филхармония са издадени от „Стар Саунд Класикъл, а ЕМІ издава няколко албума с негови изпълнения - Четвърта симфония на Брамс и други симфонични творби на Брамс, Чайковски, Менделсон, както и „Дон Жуан” на Рихард Щраус.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…