Европейският Колеж по икономика и Управление представи крайните резултати от проекта „Системата за управление в Европейския колеж – високо качество и отговорност” тази сутрин в залата на Археологическия музей. Участие в пресконференцията взеха проф. Мариана Михайлова, президент на колежа, доц. Веселин Лулански, заместник-ректор, както и ключовите експерти по проекта, преподаватели, студенти и стейкхолдери на Европейския колеж. Те представиха на аудиторията основните проектни продукти, както и първите резултати от обновената система за управление на качеството на колежа.

След  почти две години работа проектът „Системата за управление в Европейския колеж – високо качество и отговорност” е вече на финалната си линия. В този срок  екипът успява да реализира част от целите и задачите си. Първият етап от проекта е бил в проучването на добри чужди практики, чрез които се създава една база за сравнение, върху която ЕКИУ да надградят собствената си система за качество. Във втория етап от колежа са наблегнали на изработване на новите критерии, които да надградят системата по някои основни направления, съответстващи на основните дейности протичащи във висшено училище като  - преподавателска дейност, научно-изследователската дейност, студентският труд и на допълнителните механизми за обратна връзка с пазара на труда, семействата студентите и широката общественост. Третият етап включва надграждането и внасянето на тези норми и механизми в актуализираната система за управление качеството в колежа. Четвъртият етап е свързан с обучението на целевите групи.

Последният етап включва акордирането на вече обновената система за управление на качеството с цел проверка на първите резултати, получени в следствие на дейностите по проекта, гаранцията за устойчивостта им и търсене на възможности за мултиплициране на проекта в ефект. Вече има реални доказателства за успеха му, отчетоха доволни от ЕКИУ. Оказва се, че тази идея не само е подпомогнала системата  за управлението и качеството на колежа, но и е подпомогнала израстването му в качествено нова и по-висша образователна институция на пазара на икономически и управленски потребности, а именно процеса на преобразуване на колежа във специализирано висше училище.

Според Жан Виденов, страничен, но изключително важен момент в работата по проекта, се оказва поддържането на механизми за обратната връзка с  външната среда. Това са стейкхолдъри на пазара на труда – хората,  които ползват услугите на висшето училище, специфичния сектор на подготовка на кадри с висше образование за икономиката и мениджмънта. Обекти на тази външна среда се явяват две групи  - пряко и косвено свързани с висшето училище. Пряко свързани се явяват потенциалните студенти, техните родители, и учители, тъй като е важно да се знае с какви надежди хората изпращат своите деца или самостоятелно избират именно този ВУЗ с оглед  на професионалното си бъдеще. На второ място пряко свързани са работодателите, с които биват поддържани връзки, касаещи академичното качество на постоянна основа. Работодатели , випускници на колежа , дават неимоверно ценни съвети за това, кое им е било от полза от наученото в професионалната реализация, кое не толкова и какво по-точно очакват от младите си колеги, които сега наемат на работа. Тук идват и чуждите академични партньори, които ориентират въпроса към чуждестранния пазар на труда, от гледна точка международната конкурентоспособност. Косвено свързани се явяват потенциалните работодатели, институциите, които изучават пазара на труда, програмите гарантиращи студентска работа по време на следването,  както и специализираните фирми.

Друга задача на проекта се явява усъвършенстване качеството на преподавателската дейност в колежа, както и въвеждане на ясни за студентите критерии, по които да се оценява работата на техните преподаватели. Вие сте част от проекта, обърна се ас. Анстас Бадев към своите студенти в публиката. Той и проф. Михайлова апелираха младежите да взимат все повече участие в своя собствен образователен процес. Дадоха пълна свобода на всеки с препоръки, конкретни инициативи и дори критики да се обърнат право към тях, за да ги споделят. Въвеждането на икономически-изследователска дейност пък ще помогне на студентите да съчетаят материалите, взимани по време на часовете с творческа задача и да се изявят на първо ниво във вестника на Европейския колеж.

Дейностите по проекта и тяхното продължаващо развитие могат да бъдат проследени от всеки във специалната среница в сайта на Европейския колеж, който от днес е с чисто нова визия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…