9-тата Киномания в Пловдив ще се проведе в новия филмов център LUCKY Дом на киното

  КИНОМАНИЯ отново ще зарадва почитателите на качественото световно кино в града на тепетата oт 20-ти до 30-ти ноември. И тази година фестивалът ще се проведе в новия филмов център Lucky - Дом на киното (бившето “Лъки Синема”). В 11-те фестивални дни 9-то издание на Киномания Пловдив ще прожектира 30 заглавия. Прожекциите са с начален час 18.30 и 20.45, а в събота и неделя от 16.15. През двата киноуикенда ще бъдат показани и общо 7 детски филма - 3 анимационни и 4 игрални. Началото им е в 11 и 13 часа. Сред гостите на фестивала ще бъдат режисьорката на филма „Чуй“ – Диана Иванова, както и журналистката Нели Терзиева. На пресконференцията двамата партньори Борислав и Янаки благодариха на общината за подкрепата, коятоим е дала, тъй като за тях това е бил водещия мотив за реставрирането и обновяването на  бившето „Лъки Синема“. Програмата ни е изцяло насочена към хора, търсещи алтернатива, казват те. Паралелно с Киномания ще бъде прожектирана ипремиерата на“Съдилището“ – последният филм на Стефан Командарев.

    Фестивалът Киномания в Пловдив се открива на 20 ноември в 18.30 часа с “Думи към боговете”. Девет истории на девет известни режисьора (сред които и Емир Кустурица) за вярата, религията и връзката между тях.
В рубриката Фестивал на фестивалите можете да видите “Магия в полунощ” на един от най-добрите комедийни сценаристи и режисьори Уди Алън. Забавният и изтънчен романс с Колин Фърт и Ема Стоун разказва за популярен илюзионист, който трябва да разобличи медуимните способности на младата Софи, но влеченията на сърцето променят плановете му.
Ал Пачино и Холи Хънтър са звездите в “Мангелхорн”. Ей Джей Мангелхорн е натурален философ, обладан от спомени за голямата любов, която е оставил да му се изплъзне. Надеждата за нея изглежда изгубена в миналото му, но животът е пълен с изненади и винаги има място за втори шанс.
Цяла плеяда звезди и 11 световни режисьора ще изразят любовта си към бразилската столица с “Рио, обичам те”, вдъхновен от филмите “Париж, обичам те” и “Ню Йорк, обичам те”. Филмът ни среща с разнородни човешки съдби на фона на многообразния релеф на града.
 Темата за любовта продължава и с “Казанова вариации” по „Историята на моя живот“ от Джакомо Казанова и либретите на Лоренцо да Понте за оперите на Моцарт. Едно великолепно съчетание от кино, музика, театър, литература и история с участието на Джон Малкович и Фани Ардан.
Смешен и проникновен в еднаква степен, “Хектор и търсенето на щастието” с неповторимия Жан Рено разказва за психиатър, който решава да предприеме епично пътешествие с цел да открие какво прави хората щастливи. За целта зарязва всичко и се гмурва в приключение, което ще го промени завинаги.
На Киномания може да гледате и новото заглавие на добре познатия Алехандро Гонзалес Иняриту (21 грама, Вавилон, Бютифул). Само че “Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството” е по-скоро комедия, в която Майкъл Кийтън прави най-добрата си роля досега - тази на залязващ актьор, който прави всичко възможно да си даде нов старт.
 Визуално впечатляващ и драматургично изтънчен, вторият филм на Ралф Файнс “Невидимата жена” разказва за тайната връзка между Чарлс Дикенс и младата актриса Нели Търнан. Филмът разкрива деликатността на връзката между двамата: моралната дилема за писателя и безпътицата пред Нели, която е принудена да изживява любовта си тайно.
Рубриката Екранизациите представя “Госпожица Юлия” по романа на Аугуст Стриндберг и с участието на с Джесика Частейн и Колин Фарел. Привлекателната Джули, дъщеря на влиятелен англо-ирландски граф, успява да прелъсти прислужника на баща си Жан. Тайната им любовна връзка бързо се превръща в нещо сериозно, а фактът, че двамата са от различни социални прослойки не може да остане незабелязан.
Второто заглавие в тази рубрика е “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” - европейския вариант на Форест Гъмп. След дълъг живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом. Работата е там, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза и на 110-я си рожден ден той решава да избяга през прозореца на стаята си. Алан ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“.
 Френското кино също има три силни предложения за киноманите. “Облаците на Силс Мария” с Жюлиет Бинош е привидно обикновен разказ, но чудесните диалози и почти мистериозна режисура го правят достоен за сравнение с енигматичния „Мълхоланд Драйв“ на Дейвид Линч.
 Одри Тоту пък ще радва с играта си в “Китайски пъзел”. Историята разказва за 40-годишен баща на две деца, който решава да последва тях и майка им в Ню Йорк. Това се оказва и началото на приключение, което ще го промени напълно.
Бертран Бонело предлага изискан поглед към желанието и творческия импулс в "Истинският Сен Лоран" - едно от най-въздействащите френски кинозаглавия на 2014 г. Филмът е съсредоточен върху периода, белязал срещата на известния дизайнер с едно свободомислещо десетилетие и влиянието, което си оказват взаимно.
Киното чудесно се съчетава с кулинарното изкуство в рубриката Кулинарно кино. “Майстор-готвач” със Скарлет Йонахсон и Дъстин Хофман разказва за готвач, който напуска работата си в популярен ресторант в Лос Анджелис и отива в Маями, където купува фургон за храна, за да възпламени отново не само страстта си към готвенето, но и вкуса си към живота и любовта. Във “Вкусният път към любовта” кулинарният журналист Оливър Бърн най-неочаквано ще намери съставките на истинската любов.
 Специалните предложения тази година са два български филма - “Потъването на Созопол” с Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров, и “Чуй”, документален филм за радио ”Свободна Европа”.

    В рубриката Музиката може да видите “Би Би Кинг: Животът на Райли” - уникален документ за едно истинско американско съкровище. Другото заглавие, което ще заинтригува меломаните е “Джеймс Браун: Soul Brother № 1” - великолепен музикален филм за соул легендата, който проследява целия му живот със звездните моменти и трудностите.
Новият филм на Сузане Биер “Серена” и адаптацията по романа на Анди Мълиган “Измет” са част от програмата на Киномания в София, но в Lucky Дом на киното ще бъдат показани от 8 декември, веднага след Златният Ритон - фестивалът за документално и анимационно кино (1-7 декември).

Вечни детски класики ще радват малчуганите по време на Киномания 2014. 3 анимационни и 4 игрални филма, сред които „Емил от Льонеберя“, „Пинокио“, „Мумините на Ривиерата“ и хитовият „Петсън и Финдъс“ са част от изненадите на фестивала. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.

    Билети за Киномания ще се продават на касата в LUCKY Дом на киното от 16.30 часа на 19-ти ноември (сряда) на цени от 6 лв (карта за 3 филма - 15 лв). Детските заглавия ще са на 2лв за деца и 4 лв за възрастни.



1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…